Evo kako vam jaja mogu pomoći da izgubite kilograme

Iako su jaja donekle demonizirana zbog visokog kolesterola, postoje dokazi da mogu biti dio zdrave prehrane. Štoviše, istraživanja pokazuju da vam jaja čak mogu pomoći u gubitku kilograma jer su zdrava opcija za doručak s visokim udjelom proteina zbog kojih ste duže siti.

Naime, jaja se mogu pohvaliti impresivnim prehrambenim profilom.

“Jaja su visokokvalitetni proteini i sadrže široku paletu vitamina i minerala, poput vitamina A, vitamina D, vitamina B i folata”, kaže Natalie Rizzo, dijetetičarka u New Yorku: “Jaja su bogata i holinom, mikronutrijentom koji je važan za trudnice i bebe.”

Proteini u jajima održavaju vas sitima i mogu pojačati metabolizam, prenosi Index.hr.

“Što se tiče mršavljenja, protein u jajima može vam pomoći da budete siti i može doprinijeti unošenju manje kalorija kasnije tijekom dana”, kaže Rizzo.

Dio izazova pri mršavljenju je utaživanje gladi, a da pritom još uvijek imate kalorijski deficit. Jedan od načina da to riješimo je konzumiranje hrane s visokim udjelom proteina, koja nas duže drži sitima. Zato su jaja idealan odabir. Ona su bogata proteinima, odnosno sadrže oko 6 grama po velikom jajetu.

Jedna su od najzdravijih opcija za doručak

Mnogi ljudi dan započinju rafiniranim ugljikohidratima poput žitarica, palačinki ili krafni, što može povećati rizik od pretilosti, pa čak i dijabetesa tipa 2. Zamjena ugljikohidrata za hranu s visokim udjelom proteina, poput jaja, može vam pomoći da izgubite kilograme.

Malo istraživanje iz 2008. godine proučavalo je prekomjernu tjelesnu težinu i pretile ljude u dobi od 25 do 60 godina, a otkriveno je da je, ako su jeli jaja za doručak, to dovelo do većeg gubitka kilograma, u odnosu na one koji su za doručak jeli peciva. Oba doručka sadržavala su jednak broj kalorija. Nakon osam tjedana skupina koja je jela jaja imala je 61% veće smanjenje BMI-ja, 65% veći gubitak težine i 34% veće smanjenje gubitka težine od skupine koja je jela peciva.

Uz to, zdrav doručak može smanjiti ukupni kalorijski unos sprečavanjem žudnje kasnije tijekom dana, kaže Rizzo. Pregled iz 2016. pokazao je da konzumacija doručka s visokim udjelom proteina može biti povezana s nižom težinom, tjelesnom masnoćom i nižim BMI-jem, navodi Insider.

(TIP/Foto: Pexels)