Može li zeleni čaj doista pomoći pri mršavljenju?

Sigurno ste primijetili da je zeleni čaj postao hit. Prije je postojao jedan paket zelenog čaja, sad su police u trgovinama pune zelenog čaja različitih proizvođača. Većina kafića nudi zeleni čaj, a Instagram je prepun fotografija šalica ispunjenih tim toplim napitkom. Zašto?

Neki su rekli da je čudesan te da, osim zdravstvenih prednosti, promiče mršavljenje. Ako u to vjerujete, ovo je članak za vas.

Za početak, što je zeleni čaj?

Nastaje od iste vrste čaja kao i crni čaj, ali se razlikuje u obradi, piše Men’s Health. Također, postoje varijacije okusa zelenog čaja. Ako ste ga probali i nije vam se svidio, drugi proizvođač može pružiti potpuno drugačije iskustvo.

Nema dokaza da će vam zeleni čaj pomoći da skinete kilograme, ali…

Brojna mala, ali respektabilna klinička istraživanja pokazala su da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, kojima je zeleni čaj dio prehrane, gube više kilograma od onih koje ga ne ispijaju. Postoji i nekoliko studija koje nisu pokazale nikakvu korist od napitaka ili dodataka koji sadrže zeleni čaj.

“Sve u svemu, rekla bih da to može skromno pomoći”, kaže savjetnica za medicinu Kristin Kirkpatrick.

Zeleni čaj možda vam može pomoći da se riješite sala s trbuha

Starije istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su redovito jeli i vježbali 180 minuta tjedno te pili napitak koji sadrži katehine, biološki najaktivnije spojeve u zelenom čaju, imali veći postotak gubitka trbušne masti od onih koji su pili napitke bez katehina.

Zašto se to događa?

Postoji niz teorija zašto je to tako.

“Moguće je da katehini u zelenom čaju zapravo mogu potaknuti probavu i apsorpciju ugljikohidrata”, smatra Kirkpatrick, pozivajući se na izvještaj u časopisu Scientific Reports koji se pozabavio tom temom.

“Mislim da zeleni čaj ima učinak na mikrobiom”, dodaje Kirkpatrick te pojašnjava da bi promjene koje izaziva zeleni čaj mogle biti ono što ga čini korisnim u mršavljenju.

Ostale prednosti zelenog čaja

Više je razloga zašto biste trebali piti zeleni čaj. Kirkpatrick kaže da prevenira neke vrste raka, pomaže u prevenciji bolesti srca, potencijalno blagotvorno djeluje na pamćenje i drugo, piše Index.hr.

“Zeleni čaj ne jamči gubitak kilograma. Ali samo naprijed ako ga odlučite piti, sve dok ne ometa učinak lijekova koje eventualno uzimate”, zaključila je Kirkpatrick.

(TIP/Foto: Pexels)