Evropska komisija poziva na strože mjere za putnike koji dolaze izvan EU

Evropska komisija pozvala je u ponedjeljak države članice da nametnu strože mjere međunarodnim putnicima koji dolaze izvan Evropske unije s obzirom da se pandemija koronavirusa nastavlja širiti.

Novi prijedlog sugeriše da bi svi putnici, uključujući stanovnike EU i građane koji nisu iz evropskog bloka, a dolaze izvan EU, prije polaska morali predati negativan nalaz testiranja na COVID-19.

Evropska komisija je predložila uvođenje jedinstvenog evropskog dokumenta koji će biti ispunjen informacijama o zdravstvenom stanju i mjestu polaska putnika. Zajednički evropski obrazac za putnike zamijenio bi različite obrasce koje koristi svaka članica EU.

Državama EU se savjetuje da zatraže 14-dnevnu samoizolaciju od onih koji dolaze iz zemalja s većom stopom zaraze. Do sada mnoge evropske zemlje su zahtijevale karantin u trajanju od sedam ili deset dana.

Dokument podstiče vlade EU da ažuriraju kriterijume za ukidanje zabrane putovanja iz zemalja koje nisu članice EU. Kriterijumi bi se više fokusirali na nove sojeve virusa i zahtijevali bi bolje performanse testiranja od zemalja koje nisu članice EU.

Izvršno tijelo EU donijelo je poseban prijedlog o putovanjima unutar evropskog bloka.

Prijedlog Evropske komisije nije obvezan za države EU. Očekuje se da će vlade odlučivati ​​o mjerama u narednim sedmicama.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: Arhiva)