Upaljen metaoalarm u BiH: Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane; Novi snijeg stiže u BiH

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, upozorio je da su neuobičajene vremenske prilike prognozirane, te da očekujemo i budemo pripravni za olujne brzine vjetra.

Skrenuo je pažnju da se preduzmu mjere predostrožnosti i da se bude u toku sa najnovijom vremenskom prognozom.  Kazao je i da se mogu očekivati određeni poremećaji u svakodnevnoj rutini i upozorio da se bude spremno na ometanje aktivnosti na otvorenom.

“Elektromreže i telefonske linije mogu biti u prekidu relativno dugo. Krovovi i dimnjaci mogu biti oštećeni. Grane drveća mogu se slomiti. Saobraćaj može biti otežan, posebno na putevima u šumskim područjima na višim nadmorskim visinama. Preporuka je da ograničite svoja putovanja, kao i brzinu u vožnji autoputem, posebno ako vozite vozilo osjetljivo na vjetar. Ne idite u šetnju šumama. U gradu budite na oprezu zbog predmeta koji mogu pasti sa visine. Ne radite na krovovima i ne dodirujte bilo koji električni vod koji pada na tlo. Čuvajte ili osigurajte osjetljive predmete izložene vjetru”, istaknuo je Krajinović.

Uputstva data od strane nadležnih institucija, koje Krajinović, ističe da se slijede:

1. Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje: Olujni udari vjetra južnog smjera.
2. Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje: Širom zemlje. Najugroženija planinska područja i visoravni.
3. Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: 22.01.2021. 21:00h do 23.01.2021. 09:00h.
4. Napomena: Udari vjetra južnog smjera brzine 60-80 km/h.

Novi snijeg stiže u BiH

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavili su sniježne padavine i za dane predstojećeg vikenda.

Kako je navedeno u saopćenju, padavine će biti slabijeg intenziteta, mahom na planinama i u višim područjima.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne. U ostalim područjima slabija kiša. Na vrhovima planinama će padati i snijeg. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. U jutarnjim satima lokalno se očekuju i olujni udari juga. Temperatura zraka većinom između 7 i 14°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na planinama sa snijegom. U noći na ponedjeljak i u nizinama kratkotrajno može padati snijeg. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima vjetar mijenja smjer na zapad i sjeverozapad. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Nove padavine se očekuju u drugoj polovini dana. U višim područjima snijeg. U nizinama se očekuje kiša ili susnježica. Vjetar u jutarnjim satima mijenja smjer na jugo, a poslije podne ponovo na sjever. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje od 2 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C.

(TIP/Izvor: N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Встречайте обновление от БК Олимп для Android, которое полностью преобразит ваш подход к ставкам! С усовершенствованным интерфейсом и оптимизированной работой,…

  2. Встречайте новинку от БК Олимп для Android, которое кардинально изменит ваш подход к ставкам! С усовершенствованным интерфейсом и оптимизированной работой,…

  3. Познакомьтесь с новейшим обновлением приложения БК Олимп для Android, преобразующим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Бесплатно скачать Олимп[/url] доступны для…