Juratović: Schmidt kad zacrta neki cilj, ne popušta

Zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović u razgovoru za „Avaz” kazao je da se raduje kandidaturi Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH te da očekuje da to kroz procedure pred UN-om bude i potvrđeno.

Sa Schmidtom je usko sarađivao kroz Odbor za vanjsku politiku i za iskusnog njemačkog političara kaže da je tih, ali istrajan u svojim namjerama.

– Kad zacrta neki cilj, ne popušta. Njemačka se uvijek, u skladu s EU, intenzivno zauzimala za razvoj zapadnog Balkana, jer smo svjesni činjenice da su zapadni Balkan i BiH okruženi Evropskom unijom. Ne može nam biti svejedno kako se u dvorištu EU razvija situacija – kaže Juratović.

Pred ovom regijom je, smatra, razdoblje tokom kojeg bi konačno trebao biti realiziran sporazum iz Soluna o integraciji apadnog Balkana u EU. Poručuje da je s novim predsjednikom SAD Joeom Bidenom Evropa ponovo dobila pouzdanog partnera s kojim će moći rješavati probleme, među kojima je i budućnost BiH.

Odnosi Njemačke i Rusije nemaju utjecaj na BiH i Balkan, tvrdi. Naglašava da se rješenje mora tražiti u dogovoru sa svim zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Rusija, ali da je dogovor unutar BiH nešto bez čega neće biti pomaka.

– Bez dogovora i volje naroda u BiH, Evropa ne može vući nikakve inicijative. Ne želimo nekome nametati naša rješenja. Niko ne želi protektorat nad BiH. Vi ste kritizirali bh. političke elite, mislim da se radi o nacionalnim vođama o kojima sam se ja često izjašnjavao. Međutim, nas koji BiH posmatramo i njome se bavimo ljuti što narod BiH tvrdi da želi u EU, a većinom biraju nacionalne vođe koji svojim djelima pokazuju suprotno – poručuje Juratović.

On smatra da visokom predstavniku ne trebaju bonske ovlasti, iako primjećuje da je Valentin Inzko bez njih bio “tigar bez zuba”.

– Potrebno je mijenjati svijest ljudi. Na tom putu moramo podržavati zdrave snage građanske orijentacije. Znam da je to zа nacionaliste otrov, ali BiH se ne može dalje razvijati bez toga – tvrdi Juratović.

Ističe da je jedan od ogromnih problema u BiH i korupcija.

– Najprije u sudstvu, policiji i javnim institucijama, pa kad narod vidi da funkcionira pravni sustav, da postoji sloboda, onda imamo šansu i onda vam i mi možemo pomoći. Bez tog zaokreta, da ne znam ko dođe izvana, neće biti pomaka – kaže Juratović za “Avaz”.

(TIP/Fena/Foto: Večernji list)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]копия наушников Airpods PRO[/url]? Топовые беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по цене 2490…

  2. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]купить реплику Аирподс ПРО в Москве[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением…

  3. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]mdou41orel.ru[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со скидкой. Только качественные…

  4. Доброго! Актуальные новости Кропивницкого: узнавайте первыми о важнейших событиях. Ждем Вас на https://top10.kr.ua/ [url=https://top10.kr.ua/category/kropivnickiy-novosti/]Все новости Кропивницкого[/url] новости мира последние новости…