Video: Prekinuta sjednica Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja Banovići?!

Sjednica Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja Banovići, na kojoj je trebala biti birana nova uprava, prekinuta je na zahtjev predstavnika malih dioničara koji je tražio više vremena da se analiziraju predloženi kandidati za izbor novog menadžmenta rudnika. Predsjednik Nadzornog odbora Bego Birparić je zakazao redovnu sjednicu, iako je prije mjesec dana smijenjen odlukom Vlade Federacije, koja je većinski vlasnika rudnika.


Suprotno odluci Vlade Federacije, Bego Birparić je još na poziciji predsjednika Nadzornog odbora Banovićkog rudnika. Bez obzira na to što je smijenjen, zakazuje sjednice i opstruira sazivanje ponovljene vanredne sjednice Skupštine društva, na kojoj bi trebala biti potvrđena njegova smjena.

Birparić poručuje da je on predsjednik Nadzornog odbora sve dok ga Skupština ne raziješi i da je obavezan prema zakonu da ispunjava svoje obaveze.

„Ne poštuju se odluke većinskog vlasnika Vlade Federacije i, evo, došli smo do toga da se može dovesti u pitanje funkcionisanje rudnika“, upozorava Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU Banovići.

Prije Skupštine Birparić želi sebe instalirati na poziciju direktora rudnika i imenovati ostale članove uprave koji su bliski Mirsadu Kukiću, koji je, zanimljivo je, kao predsjednik jednog od dva sindikata rudnika, danas prisustvovao sjednici Nadzornog odbora.

„Ja se moram izuzeti iz tog glasanja, ja ću se izuzeti kad sam ja u pitanju. A sve drugo – ja mogu odlučivati“, dodaje Birparić.

A Kudumović upozorava: „Konstantno se krši zakon. I u svemu tome, najveću podršku njemu daje sekretar Društva, koji prekoračuje svoja ovlaštenja“

Aktuelni menadžment tvrdi da Mirsad Kukić ponovo pokušava da pod svoju kontrolu vrati banovićki rudnik.

„Kukić ponovo pokušava preko Bege Birparića da postavi novu upravu, novo sve, mimo odluka Vlade Federacije. Kukić stoji iza svega ovoga, Kukić to pokušava na razne načine da vrati svoje kadrove u Upravu“, tvrdi Kudumović.

Birparić kaže kako čeka odluke Vlade: „Šta odluka Vlade bude diktirala, ja ću u tome dijelu, ali u skladu sa zakonom, postupiti. Spreman sam snositi sve posljedice.“

O svemu tome Nadzorni odbor će raspravljati u utorak, ukoliko Vlada Federacije hitno ne reagira i sankcioniše nepoštivanje njenih odluka. Podsjećamo, Vlada je ranije upozorila Birparića da, ukoliko ne postupi po njenom zahtjevu, preuzima ličnu odgovornost za sve eventulane štetne posljedice koje mogu nastati u rudniku te je, također, zatražila utvrđivanje odgovornosti sekretara rudnika Samira Numanovića.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)