Stiže prva tranša pomoći EU za BiH – 125 miliona eura

Otklonjene su prepreke za prvu tranšu za ublažavanje posljedica uzrokovanih kovid pandemijom, nakon što je potpis na Memorandum o razumijevanju i Sporazum o zajmu za makro-finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini od 250 miliona evra stavio i evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni. Nakon što sredstva postanu operativna, slijedi ispunjavanje uslova za dobijanje druge tranše za koje ekonomisti ne vjeruju da će biti ispunjeni.

Prva tranša od 125 miliona evra pomoći Evropske unije je izvjesna za razliku od pregovora sa MMF-om koji nisu rezultirali pozitivnim ishodom. U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da se zajam Evropske unije ne veže sa budućim aranžmanom MMF-a.

Prvi put Bosna i Hercegovina nije uspjela dogovoriti aranžman sa MMF-om. Rok za završetak pregovora o novom kreditu od 1,5 milijardi maraka je istekao. Za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju kamen spoticanja u pregovorima sa MMF-om su neka politička pitanja i očekuje nastavak pregovora za dva do tri mjeseca.

Prema mišljenju ekonomske analitičarke Svetlane Cenić, zastoj će nastati kada dođe do ispunjavanja uslova i vrlo je upitno hoće li Bosna i Hercegovina dobiti drugu tranšu od 125 miliona maraka. Što se tiče pregovora sa MMF-om u zahtjevu za uspostavljanje registra fizičkih lica pri Centralnoj banci ne vidi prenos nadležnosti, tim prije što postoji jedinstveni registar preduzeća.

Za ekonomskog analitičara Adnana Rovčanina politika bi trebala da ustukne pred čisto ekonomskim rezonima, tim prije što su ta sredstva našoj zemlji neophodna.

Iz kabineta premijera Republike Srpske, iako su obećali, nisu odgovorili na naša pitanja vezano za zastoj u pregovorima sa MMF-om i uslovima Evropske unije. U Ministarstvu finansija Republike Srpske samo su nam kratko prokomentarisali da nema prenosa nadležnosti i da je većina uslova obuhvaćena programom ekonomskih reformi, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)