Raste broj nezaposlenih u BiH: Otpuštaju se radnici i zatvaraju kompanije

Pandemija korona virusa u protekloj godini utjecala je i na povećanje broja nezaposlenih u svijetu, a izuzetak nije ni BiH. Negativan trend primjećen je i već početakom ove godine. Za samo jedanaest dana januara Poreska uprava FBiH zabilježila je pad broja zaposlenih za skoro 4,5 hiljade. Iz Udruženja poslodavaca kažu, analiziraće situaciju, jer većih potresa nije bilo u realnom sektoru.

Posljednjeg dana prošle godine broj zaposlenih u FBiH iznosio je 520.493, samo jedanest dana kasnije 516.081, ili 4. 412 manje. Ovaj pad broja zaposlenih uslijedio je nakon značajnog smanjenja u prošloj godini.

“Kada je u pitanju broj zaposlenih, komparirali smo kretanja od 2014. do 2020. godine. Na žalost, u odnosu na 2015. godinu Federacija je izgubila 15.252 radna mjesta”, rekao je direktor Porezne uprave Federacije Šerif Isović.

Nije bilo ozbiljnih poremećaja u realnom sektoru, poručuju iz Udruženja poslodavaca BiH, pa nije do kraja jasno kako je došlo do naglog pada zaposlenih. Analiziraće situaciju, nakon čega će imati precizan odgovor.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH ističe:

“Ovako na prvu mi se čini da bi moglo da bude, obzirom da je početak godine, da se radi o ugovorima na određeno vrijeme koji su istekli s Novom godinom, i da onda nisu produžavani. To je čest slučaj sa javnim sektorom gdje se prave godišnji ugovori, pa se kasnije nekada produžavaju”.

Ekonomista Admir Čavalić vjeruje da je do gašenja radnih mjesta i malih biznisa došlo sa predajom završnih računa.

“Vlasnici tih kompanija, pretpostavljamo da su to mikrobiznisi, kompanije koje zapošljavaju do 10 zaposlenika – oni su odlučili do kraja godine da otpuste tu radnu snagu, ili da zatvore vlastitu kompaniju. To se odrazilo na ovu cifru od preko 4.000 novonezaposlenih”, kaže Čavalić.

Nije ovo neuobičajna pojava kaže sagovornik N1, ali je izražena ove godine zbog pandemije virusa korona.

“Ne vjerujem da ćemo imati ovakav tempo nezaposlenosti u narednom periodu, ali je vjerovati da će za bh. ekonomiju biti najteži ovaj prvi kvartal. Blagi optimizam se očekuje na proljeće, moguće sa MMF kreditom”, ističe Čavalić.

Optimistične su procjene za ljeto 2021, a oporavak privrede ekonomisti vežu za tempo vakcinacije protiv Covida 19.

(TIP/Izvor: N1)