Video/Skupština TK: Borba za vlast se nastavlja!

Nakon reakcije OHR-a, sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera biće održana danas. Sudeći prema trenutnom stanju, Tuzlanski kanton bi mogao i dalje ostati u blokadi. Dok obje strane brane svoje stavove, najveći teret ove političke krize snose građani. Hoće li upute OHR-a biti ispoštovane?

Iako, kako kažu, ne žele prejudicirati šta će se dešavati na sjednici, stav nove parlamentarne većine je i dalje nepromijenjen.

„Kad oni podnesu neopozive ostavke ili odstupe s pozicija, u roku sat vremena bit će sazvana nova sjednica i biti usvojeni svi dokumenti˝, izjavio je predsjednik Kluba poslanika PDA u Skupštini TK.

„Da će konačno deblokirati Tuzlanski kanton na način da se povuku sa pozicija na kojim trenutno jesu i da ćemo, na kraju krajeva, i na taj način postupiti u skladu sa dopisom koji smo dobili od strane OHR-a˝, rekao je predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK.

Iz OHR-a su pozvali na održavanje sjednice na kojoj bi bio usvojen Budžet i dokumenti od ključnog značaja za građane. Dok se većina u Skupštini bori za pozicije, aktuelno rukovodstvo i Vlada ih ne misle prepustiti, dok se ne riješi pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

„Ako ne budu podržali dnevni red, biće nova sjednica za dva dana. Prema tome, dok ne iscrpimo mogućnosti sve da se usvoji Budžet. Zašto to govorim? Zato što su to jasne upute OHR-a˝, istako je predsjednik Skupšine TK Žarko Vujović (SD).

U skladu s preporukama OHR-a, Vlada je danas poništila dokumente i akte koje je usvojila na vanrednoj sjednici, među kojima je i Prijedlog Budžeta.

„Vratili Skupštini Tuzlanskog kantona na odlučivanje.Ja očekujem da će skupštinski zastupnici takođe se ponašati shodno preporukama OHR-a˝, izjavio je premijer TK Denijal Tulumović (SDA).

I dok iz OHR-a upozoravaju da je vladavina prava ozbiljno ugrožena, borba za vlast i pozicije i dalje je ispred prava građana. Ako se ne postupi po uputama Ureda visokog predstavnika, postavlja se pitanje ko uopšte može deblokirati Kanton do odluke Ustavnog suda? Ko će zaštititi oko 500 hiljada stanovnika Kantona od onih koje su birali za predstavnike?

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.