Banovići: Ukinuto plaćanje parkinga ispred Doma zdravlja i BH Pošte

Druga redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići održana jeu prostorijama Radničkog doma, a razmatrane se tačke od značaja za cjelokupnu lokalnu zajednicu.

Prvih deset tačaka dnevno reda odnosilo se na imenovanje stalnih komisija Općinskog vijeća, u okviru kojih su 52 člana imenovana u komisije. Pored usvajanja rješenja o imenovanju komisija, vijećnici su danas raspravljali i o izvršenju Budžeta Općine Banovići za prvih devet mjeseca, ali isti nije dobio potrebnu većinu Općinskog vijeća.

Većina vijećnika, kao razlog zbog kojeg nisu podržali predloženi izvještaj naveli su veliko odstupanje između plana i realizacije, koje su pravdali činjenicom da u prvih devet mjeseci 2020. godine izvršenje nije iznosilo čak ni 50 posto. Za razliku od većine vijećnika, opozicija je izrazila žaljenje što većina nije prepoznala dobar i domaćinski odnos kod raspolaganja budžetskim sredstvima u prvih devet mjeseci, te su naveli da se diskusija svela na to kao da se razmatrao izvještaj za cijelu godinu, a zapravo se raspravljalo o izvršenju za prvih devet mejseci.

Ukinuto plaćanje parking prostora ispred Doma zdravlja i poslovnice BH Pošte

Vijećnicu su danas usvojili predloženu Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o davanju na korištenje i održavanje javnih parking prostora u okviru koje je na prijedlog općinskog načelnika dr. Bege Gutića ukinuto plaćanje parking prostora ispred zgrade Doma zdravlja i poslovnice BH Pošte.

-„Od samog početka smo bili protiv odluke o naplaćivanju parking prostora ispred Doma zdravlja i Pošte, prvo zato što smo smatrali da je to nehumano, a drugo zato što je cijena izuzetno visoka. U narednom periodu ćemo predložiti još nekoliko izmjena ove Odluke za koje smatramo da su štetne, a izmjene će se odnositi prije svega na zakup parking prostora ispred stambenih objekata i postavljanje rampi za rezervaciju parking prostora“, kazao je načelnik Gutić.

Općinsko vijeće Banovići danas je usvojilo predloženu Odluke o produžavanju roka za izradu urbanističkog plana za urbano područje Banovića za period 2021-2038. godina, Odluku o ovlaštenju Općinskog načelnika da pribavlja, prodaje, prenosi pravo korištenja, daje u zakup i to pokretne stvari i opremu za rad općinskog organa uprave, te Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o plaćama i naknadama.

Razrješenja i imenovanja

Predloženo je da se razmatra i nekoliko dodatnih tačaka, u okviru kojih je izvršeno razrješenje predsjednika i članova upravnih odbora javnih ustanova čiji je osnivač Općina Banovići, te imenovanje predsjednika i članova privremenih upravnih odbora u javnim ustanovama: Centar za socijalni rad, Centar za kulturu i informisanje, Sportsko kulturni centar, Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma, Javna biblioteka, Dječije obdanište, JZU Dom zdravlja. Usvojene su i odluke o razrješenju starih i imenovanju novih članova Komisije za utvrđivanje prometne vrijednosti zemljišta i građevinskih objekata.

Promjene u organizaciji donesene su i u okviru organa uprave. Naime, usvojena je Odluka o formiranju Stručne službe Općinskog vijeća u okviru jedinstvenog organa uprave Općine Banovići. Reorganizacija Općinskog vijeća nastala je kao posljedica niza problema u praktičnoj primjeni, a koji su proizašli iz činjenice da prethodni način organizacije nije imao u potpunosti uporište u zakonskim propisima, navedeno je na sjednici.

(TIP)