Video/Foto: Konstituirano Gradsko vijeće Tuzle; Predsjedavajuća Nataša Perić, dopredsjedavajuća Ana Pejić; Raskol u Klubu vijećnika SDA! Novinari s pravom ljuti…

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle koja je održana u četvrtak, vijećnici su dali svečane izjave, nakon čega je  izabrano novo rukovodstvo tog zakonodavnog tijela. Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle je Nataša Perić, a dopredsjedavajuća Ana Pejić, obje iz SDP-a. Vijeće je formiralo Komisiju za statutarna pitanja, Komisiju za izbor i imenovanja, Mandatsko–imunitetsku komisiju i Komisiju za ekonomske odnose.

Imamović (SDP): ‘Većina je stabilna’

˝Većina je stabilna. Predsjedavajuća Vijeća je izabrana dvotrećinskom većinom. Predsjedavajuća je dobila 21, a dopredsjedavajuća 20 glasova. Kada su u pitanju odluke za formiranje prve četiri komisije, od 17 koliko ih ima, one su usvojene velikom većinom. Mi ćemo nastojati predlagati odluke koje će biti donošene konsenzusom, a ako ne može konsezusom, onda presuđuje većina˝, kazao je za TIP gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Novu većinu (16) u Gradskom vijeću Tuzla čine SDP, SBB, Tuzlanska alternativa, DF i vijećnik iz reda nacionalnih manjina Nedžad Jusić. U opoziciji su SDA, SD BiH, HDZ, PDA, Platforma za progres, Naša stranka i Stranka za BiH.

˝Vidjet ćemo kako će u budućnosti izgledati većina. Da li će ostati na 16 vijećnika ili će broj biti veći. Obratiti ćemo se ubrzo  javnosti sa zajedničkim ciljevima politika. Svi si naši partneri rekli da žele zajednički dokument˝, istakao je Imamović.

Na novinarsko pitanje kako to da su SDP i DF na kantonalnom nivou na suprotnim stranama, a na lokalnom nivou koalicioni parneri, Imamović je odgovorio: ˝Ne do Bog da u Gradu Tuzla bude kao u Kantonu. Ovdje ništa ne treba da bude kao u Tuzlanskom kantonu. Mi smo vrlo nezadovoljni radom Vlade TK. Ovdje je u pitanju interes građana Tuzle i efikasnost rada Vijeća˝.

Perić (SDP): ‘Bez obzira na političke različitosti raditi u interesu Grada’

˝Drago mi je što je konstituisano Gradsko vijeće Tuzla, izabrano rukovodstvo i izabrane komisije, čime su se stekli uslovi za rad Gradskog vijeća. Ja se nadam da ćemo bez obzira na političke različitosti raditi u interesu Grada, te da ćemo u narednom periodu realizovati sve potrebne i hitne zadatke koji imaju za cilj unaprijeđenje i bolji život građana Tuzle. Naredna sjednica će najvjerovatnije biti za dvije sedmice, kada ide najvažniji dokument, a to je Budžet˝, izjavila je novoizabrana predsjedavajuća GV Tuzla Nataša Perić.

Pejić (SDP): ‘Opravdati povjerenje građana’

Novoizabrana dopredsjedavajuća GV Tuzla Ana Pejić se nada da će vijećnici svojim radom opravdati povjerenje građana. ˝Nadam se i vjerujem  da ćemo zajedničkim radom opravdati povjerenje građana i da će se nastaviti kontinuitet rada u Gradskom vijeću Tuzla˝, izjavila je za TIP Pejić.

Fatušić (DF): ‘Možemo dati puno toga za boljitak građana’

Prema riječima vijećnika DF-a dr Zlatana Fatušića, DF je sa zadovoljstvom ušao u vlast na nivou Grada Tuzla iz dva razloga. ˝Želimo da damo doprinos jer smatramo da smo mi okosnica građanskog uređenja Tuzle zajedno sa SDP-om. Druga stvar je dobrobit građana Tuzle. Smatramo da u ovakvoj koaliciji možemo dati puno toga za boljitak građana˝, izjavio je za TIP.

Na pitanje da li su ‘izdali’ političkog partnera SD BiH, Fatušić je kazao: ˝Naš odnos sa SD je i dalje partnerski. Mi se iskreno nadamo da će oni biti jedna velika snaga koja će ojačati ovu  koaliciju jer smo jako bliski po našim programima i viđenju budućnosti Tuzle. Oni su u opoziciji, ali mislim da će dati veliki doprinos koaliciji koja je trenutno na vlasti u Tuzli˝.

Berbić (Naša stranka): ‘Matematička većina’

Vijećnik Naše stranke Omer Berbić smatra da je ‘crvena’ Tuzla pala. ˝Prvi put u historiji ‘crvena’ Tuzla je pala kao takva. Imamo jednu većinu koja dolazi od tri člana SDA, preko PDA, pa do SDP-a. Mislim da u historiji nije bila jedna ovako široka koalicija. Nadam se da historijske i ideološke vrijednosti Tuzle neće biti izgubljene s obzirom na ovakvu koaliciju. Nadam se da ovo nije samo matematička igra, nego da tu ima i neke programske, stručne  osnove. Na nama je da vidimo. Mi kao konstruktivna opozicija predlagat ćemo inicijative i prijedloge˝, istakao  Berbić za TIP.

Na novinarsko pitanje zašto Naše stranke nema u koaliciji u Tuzli, s obzirom da sarađuju s SDP-om na kantonalnom nivou, u Sarajevu, ali i u drugim  općinama i  gradovima, Berbić je odgovorio: ˝Naša stranka u Tuzli djeluju kao dio ‘progresivnog bloka’ koji ima svoje programske ciljeve i akcioni plan. Nećemo biti dio matematičke većine.  Mislimo da ova većina ne odgovara našim principima. Po glasanju vidite lako ko je u ovoj koaliciji,  21 ruka je bila za predsjedavajuću i za dopredsjedavajuću˝.

TIP: Zašto je ovo ‘matematička većina’ a u Skupštini TK, gdje zajedno sa SDP-om i SBB-om i PDA ‘rušite’ Vladu TK, nije?

Berbić:Nova Vlada TK kao takva nije oformljena. Kada bude oformljena nova Vlada onda ćemo prema profilu mandatara i ostalih ministara pričati. Mislim da je još uvijek o Skupštini TK rano pričati. Kantonalne nadležnosti ostavimo ljudima koji sjede u Skupštini TK.

Rifatbegović (SDA): ‘Želimo biti dio rješenja, a ne dio problema’

Predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Tuzla  dr Zijah Rifatbegović je kazao novinarima nakon sjednice  da je izrazio konstruktivne prijedloge kod glasanja za izbor predsjedavajuće i dopredsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla. ˝Bilo bi primjereno da dobijemo biografiju koja ne može biti prezentirana  u nekoliko rečenica, nego mora biti sadržajna kako se i piše. Svi oni dolaze iz jedne političke opcije, odnosno SDP-a. Naravno, to je pravo izbornog pobjednika. Većina jeste formirana na način da imaju dovoljan broj ruku da izglasaju sve ono što budu smatrali da je prioritet. Mi želimo biti dio rješenja, a ne dio problema.Ja sam rekao u ime Kluba da ćemo glasati suzdržano za izbor predsjedavajuće i dopredsjedavajuće˝, izjavio je Rifatbegović.

Na novinarsku konstataciju da su tri vijećnika SDA glasala za izbor rukovodstva GV Tuzla, Rifatbegović je kazao: ˝Ja sam glasao onako kako je to dogovoreno na organima stranke SDA, a to je suzdržano. Uz mene je to uradio i Šefik Husić, koji je drugi po izbornom rezultatu stranke. Ostale kolege iz Kluba  SDA glasale su na prijedlog SDP-a. To je njihovo demokratsko pravo. Organi stranke će dalje odlučivati o onima koji ne slijede analizu i organe stranke˝.

TIP: Da li je Klub SDA u GV Tuzla podijeljen?

Rifatbegović: To mi je sada teško reći. Ja ću to predočiti organima stranke. Ja lično podržavam slobodu mišljenja, ali i ono što se treba raditi u interesu jednog političkog subjekta kao što je SDA.

TIP: Jeste li znali prije sjednice  kako će glasati vaše kolege?

Rifatbegović: Da budem iskren, za mene je to bilo iznenađenje. Teško je to prihvatljivo. Za mene ne bi bilo iznenađenje da su oni izrazili svoje mišljenje, ali mi je iznenađenje da nisu podržali odluke organa stranke. Organi stranke će na svojim tijelima odlučiti na koji način ćemo se dalje usaglašavati.

Čavalić (Stranka za BiH): ‘Crveno-zelena koalicija’

Vijećnik Stranke za BiH Admir Čavalić smatra da se iskristalizirala ‘crveno-zelena’ koalicija u Gradskom vijeću Tuzla. ˝Mislili smo da je crveno narandžasta, ali nije. Kolega je tražio pojedinačno glasanje gdje se vidjelo da Tuzla više nije ‘crvena’, nego ‘crveno-zelena’. Imamo jednu širu koaliciju SDP-a i SDA˝, rekao je Čavalić za TIP.

TIP: U medijima se špekulisalo da se bez bloka (Naša stranka, Stranka za BiH i Platforma za progres) ne može napraviti većina u GV Tuzla. Ispostavilo se da može…Jeste li možda malo ljuti pa zato govorite o navodnoj ‘crveno-zelenoj’ koaliciji’, iako većina tvrdi suprotno? Pa zar nema svako od vijećnika pravo da glasa samostalno? Možda ćete i vi sutra podržati neku tačku dnevnog reda, a to ne znači da ste dio većine, zar ne? Jeste li malo ishitreni u svojim izjavama?  

Čavalić: Nadam se…Možda i nije tako. Možda nisam u pravu. Ali nekako redoslijed glasanja upućuje da je tako. Da je ovo ipak jedna šira koalicija od 21 vijećnika, gdje imate spoj lijevih i nacionalnih stranaka.

Tvrdi to za TIP vijećnik Stranke za BiH,  koja je godinama politički ‘priljepak’ stranci SDA u vlasti Tuzlanskog kantona, ali i šire.

Vujadinović (SD): ‘Danas ništa nije neočekivano’

˝Meni lično ovo nije najdemokratičniji način odlučivanja, jer se sve svodi na to da će pozicija izglasati sve ono što želi. Meni je ovo očekivano˝, rekao je vijećnik SD BiH Aleksandar Vujadinović za TIP.

TIP: Je li vas iznenadio DF?

Vujadinović: Malo me možda iznenadio…Ali danas ništa nije neočekivano moram biti iskren. Malo su i građani zbunjeni ovim dešavanjima. Ja se nadam da će se neke stvari iskristalisati…

Politika ponižava novinare

Za razliku od svih ostalih lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu, ali i šire, u kojima su konstituisana vijeća,  sjednici u Tuzli bio je zabranjen ulazak medijskim ekipama, izuzev ekipi RTV7 kojoj je osnivač Grad Tuzla. U nesmetanom obavljanju novinarskih zadatka, tj. u ulasku novinarskih ekipa u salu Narodnog pozorišta u Tuzli gdje se održavala sjednica, spriječio je službenik obezbjeđenja, uz obrazloženje da je to naredba predsjedavajuće GV Tuzla Nataše Perić. Nakon sjednice  Perić je iznijela opravdanje da nije zabranila ulazak medijma, te da nije izdala naredbu za sprečavanje ulaska novinara u salu. Neko ozbiljno ponižava, laže i pravi novinare budalama, a praksa je pokazala da to nije pametno.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)