Trump opozvan u Zastupničkom domu, ‘za’ glasalo i 10 republikanaca

Zastupnički dom u Sjedinjenim Američkim Državama izglasao je opoziv predsjednika Donalda Trumpa, koji je optužen za “poticanje demonstranata na nasilje” tokom nereda i upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara.

Demokrati u američkom Kongresu poduzeli su važan korak protiv Trumpa, kojeg su optužili za “poticanje na pobunu” i opozvali u Zastupničkom domu svega sedam dana prije kraja njegovog mandata.

Nakon duge rasprave, u Zastupničkom domu prihvaćena je klauzula o opozivu s 232 glasa “za” i 197 glasova “protiv”. Za opoziv Trumpa glasalo je i 10 republikanskih zastupnika.

Tako je Trump, 45. predsjednik Sjedinjenih Država, zabilježen kao prvi predsjednik u historiji zemlje protiv kojeg je dva puta pokrenut opoziv.

Ono što sada predstoji jeste odluka Senata, gornjeg doma Kongresa, gdje je za smjenu predsjednika potrebna dvotrećinska većina senatora. Još nije poznato kada će se to desiti, ranije danas je saopćeno kako nije planirano zasjedanje Senata na ovu temu prije 19. januara.

Da bi Senat opozvao Trumpa, potrebno je da od ukupno 100 senatora njih 67 za to da svoj glas.

Prema izvještajima u američkim medijima, značajan dio republikanaca u Senatu razmišlja o glasanju da “Trump nije kriv”.

Predstavnički dom Kongresa izglasao je kasno sinoć rezoluciju kojom se američki potpredsjednik Mike Pence poziva da aktivira 25. amandman Ustava i razriješi sa dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pence je odgovorio kako nema namjeru to učiniti.

Trump je u decembru 2019. godine pozvan na odgovornost zbog navodne prijetnje Ukrajini, što uključuje prekid američke pomoći, ukoliko ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ne pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a i sada izabranog predsjednika SAD-a.

(TIP/Izvor. Anadolija)