Tokom zime obično jedemo više, ali ne treba previše brinuti o tome ukoliko zadržimo fizičku aktivnost. Međutim, unos soli je potrebno smanjiti.
Stručnjaci tvrde da bi tokom zime trebali da unosimo manje soli kako bismo izbjegli probleme sa kardiovaskularnim sistemom.
Za razliku od ljeta, tokom zime se mnogo manje znojimo, a to dovodi do povećanja krvnog pritiska.
Ljudi sa slabijim srcem imaju tendeciju zadržavanja tečnosti koja povećava rizik od srčanog zastoja tokom zime. Ipak, postoje savjeti koji mogu pomoći, piše Times of India.
Prvi korak ka smanjenju unosa soli jeste ograničavanje količine obrađene hrane. Krekeri, slani biskvit i zamrznuta jela povećavaju unos soli u organizam koji je veći od dnevnih potreba. So se koristi za ovakvu hranu kako bi ona duže mogla da stoji.
Najlakši način da smanjite unos soli je da vam slanik ne bude na vidnom mjestu. Jednostavno ga sklonite i to će vam pomoći da kontrolišete unos soli.
Umjesto soli radije izaberite nekoliko različitih biljaka i napravite mješavinu začina, od limuna, preko bibera i luka, pa do bosiljka. To što ćete unositi manje soli ne znači da će hrana biti neukusna.
Nekada je konzervirana hrana neizbježna, a ako kupite konzervirano povrće i slično, isperite ga prije kuhanja. Ispiranje i isušivanje će eliminisati dosta soli.
Većina hrane koju jedete u restoranima sadrži dosta soli. Slana hrana je ukusna, pa kuvari koriste mnogo soli. Ipak, saznajte koja jela sadrže najmanje soli pa ih naručite, prenosi N1.
(TIP/Foto: Shutterstock)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.
Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava