Video: Političare u TK-u ne zanimaju problemi građana

Dok se parlamentarne stranke u Tuzlanskom kantonu bore za prevlast, građani i radnici, koji godinama čekaju na uvezivanje radnog staža i odlazak u penziju, žive na rubu siromaštva. Političke blokade, nefunkcionisanje kantonalne vlasti i ozbiljno uzdrmana vladavina prava alarm su nadležnom pravosuđu, ali i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji da se svaki oblik zloupotrebe vlasti mora sankcionisati.

Agonija radnika Resod-Guminga traje punu deceniju. Fabrika je uništena, radnici su završili na ulici i najvjerovatnije nikada neće moći povezati radni staž. Vlast im je okrenula leđa, a zbog neracionalnih odluka pravosuđa i nadležnih državnih institucija – danas žive na rubu siromaštva.

“Radnik je u zadnjem isplatnom redu. Od tolikih para nama će se uvezati samo dvije godine. A svi su oko 60 i kusur godina”, priča Ekrem Čerimić, predsjednik Sindikata Resod-Guminga Tuzla.

Međutim, to, kao i problemi brojnih građana Tuzlanskog kantona koji jedva sastavljaju kraj s krajem, parlamentarne stranke ne interesuje. One su fokusirane na političke blokade, borbu za vlast i nezaslužene privilegije, dok su socijalni problemi građana i borba protiv siromaštva u drugom planu. “Sve je to borba oko fotelje i oko dobrih plata. A penzije i mi radnici smo tu gdje jesmo”, upozorava Muhamed Ramić, bivši radnik Resod-Guminga. A Čerimić dodaje: “Njih interesuju fotelje i stolice i izbori kada su – onda se sjete malo buranije i to je to. A što se tiče radničkih prava, nema nas nigdje”.

“Oni su se jednostavno odrodili od naroda. Oni ne misle na narod. Umjesto da im država i građani budu na prvom mjestu, njima su država i građani na zadnjem mjestu. A njihovi lični interesi, stranački, tajkunski su na prvom mjestu”, tvrdi Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Politički analitičari smatraju da se aktualna vlast, ali i nova skupštinska većina ponašaju neodgovorno, dovode u pitanje vladavinu prava i svjesno kreiraju politički haos zbog kojeg najviše trpe građani koji sve teže žive. “Postavlja se pitanje da li je njima u interesu ili većini njih da se nešto mijenja, gdje bi oni morali snositi odgovornost. Ovako se mogu ponašati kako god žele opet dokazujući da ih građani ovog kantona, a možemo reći FBIH i države BiH, apsolutno ne interesuju. Kod njih je borba za vlast, borba za moć”, kaže Vehid Šehić, politički analitičar.

Politički analitičar Zlatko Dukić ističe u čemu je problem: “Kod nas sjede oni kojima ni OHR nije dovoljno jak argument i koji neke svoje inate i kaprice ganjaju na račun nas građana. Dakle, preko leđa stabilnosti kantona i normalnog funkcionisanja institucija, koje sada ne funkcionišu, odnosno koje su dovedene u nenormalno stanje”.

A vanredno stanje će trajati sve dok OHR i nadležne pravosudne institucije ne kažu konačnu riječ o tome da li je bilo teškog kršenja Ustava, poslovnika i zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa, jer samo oni, zaključuju politički analitičari, mogu nenormalno stanje vratiti u normalu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)