Kojović i Nikšić ‘spavaju’ u Sarajevu? Zašto SDP podržava Našu stranku u KS, kada ista ne podržava SDP u Tuzli?!

Gradsko vijeće Tuzle do kraja naredne sedmice mora održati konstituirajuću sjednicu, jer tada ističe 30 dana od objave konačnih rezultata Lokalnih izbora. Kako sada stvari stoje, na toj sjednicu niko neće imati većinu u Gradskom vijeću.

Delegacija Demokratske fronte Tuzla, ove sedmice održala je sastanke sa predstavnicima SDP-a i Socijaldemokrata (SD) BiH, ali ti sastanci nisu ništa bitno promijenili.

˝Obavili smo razgovore, ali ne možemo reći da je išta konkretno dogovoreno, bar kada je u pitanju DF,˝ kazao je za Faktor predsjednik Gradskog odbora DF-a Mahir Mešalić.

Inače, SDP u Gradskom vijeću ima osam vijećnika, a s njima zajedno djeluje i Nedžad Jusić koji je izabran kao predstavnik nacionalnih manjina. SDA broji pet vijećnika, SD četiri, SBB tri, po dva Tuzlanska alternativa (TA), Platforma za progres (PzP) i DF, a po jednog Naša stranka (NS), SBiH, HDZ i PDA. To je ukupno 31 vijećnik, pa je za minimalnu većinu potrebno 16 ruku.

SDP, kako nezvanično saznajemo, može računati na nastavak saradnje sa Tuzlanskom alternativom, a nije nerealna ni saradnja s SBB-om, ali to je samo 14 ruku u Vijeću.

Ključ većine, čini se, i dalje je u rukama četiri vijećnika, koji imaju dogovor o zajedničkom djelovanju. Tu ubrajamo dvije vijećnice PzP te po jednog iz NS i SBiH.

˝Bio bih veoma iznenađen kada bi se na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća pojavila većina. Mislim da je ova situacija faktura za sve ono što se godinama dešava u Tuzli, a to je politizacija gradskih službi i svega ostalog u gradu˝,  kaže za Faktor  vijećnik Naše stranke Omer Berbić.

Ukoliko većine na kostituirajućoj sjednici ne bude, to je jasan signal da nije obezbijeđen kontinuitet vladavine, koja je u Tuzli, kao rijetko gdje, bila koncentrisana isključivo u rukama jednog čovjeka, piše Faktor.ba.

(TIP/Foto: Arhiva)