Organizirajte špajzu po zonama i preporodit ćete se – lakše je!

Organizirana smočnica donosi manje stresa u vaš život, a i bit ćete brži u pripremi hrane jer će vam sve biti na svom mjestu i na dohvat ruke. Donosimo osam odličnih savjeta kako organizirati smočnicu po zonama…

1. Podijelite smočnicu na osnovne zone

Kako bi vam hrana bila organizirana i kako bi smanjili vrijeme pripreme prvo identificirajte hranu i kategorije kuhanja koje vam odgovaraju (namirnice za kuhani objed, suha hrana, namirnice za pečenje kolača…). Zatim odredite zonu za svaku kategoriju i neka vam najbliže bude ona koju najčešće koristite.

2. Zona za spontanu zabavu

Najbolje organizirane smočnice ‘predviđaju’ vaše izvanredne situacije.

Napravite malu zonu za spontanu zabavu u kojoj će biti razne grickalice, čačkalice, slatkiši i plastični tanjuri.

Kada stignu nenajavljeni gosti, brzo ćete se snaći i imati nešto za ponuditi, prenosi 24sata.hr.

3. Namirnice za kolače

Neka vam namirnice koje trebate za pripremu kolača budu na jednom mjestu i pobrinite se da imate dobre spremnike za suhe sastojke.

4. ‘Spremne’ večere

Napravite zonu sa ‘spremnim večerama’ tako što ćete nabaviti nekoliko košara, a u svakoj će biti sve potrebne namirnice za pojedino jelo te recept, ako vam je potreban

5. Konzerve

Odredite mjesto u smočnici na kojem će stajati sve konzerve i ostala hrana koja može dugo stajati. Grupirajte ih po tipu hrane (voće, povrće, gotova jela…).

6. Nejestivi proizvodi

Svaka smočnica treba imati i zonu u kojoj će stajati sve nejestive potrepštine poput ubrusa, plastičnih tanjura, vilica, žlica, noževa i sličnog.

7. Brzi doručak

U smočnici je praktično imati i zonu u kojoj ćete imati hranu koju možete brzo spraviti za doručak, poput žitnih pahuljica i sličnog.

8. Kuhinjski pribor

Kako vam velike stvari poput valjka za tijesto, vilice za roštilj i sličnog ne bi zauzimale prostor u kuhinji, njih također možete staviti u smočnicu te tako sačuvati dragocjen prostor u samoj kuhinji, piše BHG.

(TIP/Foto: Dreamstime)