Sladić objasnio kakav će biti januar, kada možemo očekivati snijeg, hoće li biti dužih epizoda zagađenog zraka

Januar 2021. bit će dosta nestabilniji u odnosu na onaj kakav smo imali prošle godine, no, ono što sve treba obradovati jeste da tokom ovog mjeseca nećemo imati duže epizode aerozagađenja.

Nedim Sladić, meteorolog, kaže da snijega već sada ima dovoljno na planinama, a u narednim danima bit će ga još u višim predjelima.

Nedim Sladić, meteorolog

– Istina, neće ga biti u većoj količini, ali na vrhovima planina već ga ima oko 130 centimetara, što je sasvim dovoljno za skijanje. Snijeg u nizinama možemo očekivati tek iza 10. januara. No, ono što bih naglasio jeste da će vrijeme biti nestabilno sa čestim kišama u nizinama, ali i vjetrom koji će spriječiti duže zadržavanje zagađenog zraka iznad pojedinih gradova. To je dobra vijest ako se sjetimo ranijih januara kada smo danima iznad Sarajeva i nekih drugih gradova imali pokrivač od smoga. Temperature će se do 10. januara kretati između pet i 10 stepeni Celzijusa u Bosni, a potom će pasti ispod nule – objašnjava Sladić.

Natprosječno topao decembar u našoj zemlji, uvjetovan čestim južnim strujanjima, očito je, kaže Sladić, zbunio prirodu, pa je na prvi dan 2021. godine u Mostaru probeharala i kajsija, a taj neobični prizor za ovo doba godine objavio je na svom Facebook profilu Dino Memić.

Višak padavina u 12. mjesecu prošle godine dobro je došao, dodaje Sladić, da se hercegovačko tlo oporavi od suše koja je trajala tokom većeg dijela 2020. godine, pa sve do jeseni.

– Mi smo u decembru prošle godine imali više od 130 litara kiše po kvadratnom metru. To je uzrokovalo da se i riječni vodotoci polako oporave – kazao je Sladić.

(TIP/Izvor: Faktor.ba)