Izetbegović: ‘Radili su tu mnogi svašta, Asim Sarajlić je samo dokumentovan… U Mostaru i s HDZ-om i s Bh. blokom’

Ukoliko bi Vijeće ministara nastavilo i dalje sa blokadama koje su obilježile 2020. godinu, onda bi o smjeni trebalo ozbiljno razmisiti sredinom 2021. godine, ali treba imati na umu da je to složeno pitanje koje bi podrazumijevalo i promjene u Domu naroda. SDA za sada neće podržati smjenu, ali ćemo ozbiljno razmotriti to pitanje sredinom 2021., kazao je u intervjuu za portal Klix predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Vijeće ministara je kritikovao i kada je u pitanju odnos prema migrantskoj krizi, kazavši da je samo Ministarstvo sigurnosti pokušavalo riješiti problem, a da su svi ostali to pitanje na određeni način ignorisali.

-Ministar Vjekoslav Bevanda opstruira i ne želi da podrži rješenja koja predlaže ministar Selmo Cikotić. U RS-u nikako ne žele migrante, građani se u općinama organiziraju da spriječe njihov dolazak. Tako ne možemo rješavati to pitanje, kazao je Izetbegović između ostalog.

Na pitanje da li BiH treba novi visoki predstavnik, Izetbegović ističe da je potreban samo aktivan visoki predstavnik.

-Nama treba aktivan visoki predstavnik i Valentin Inzko bi to bio, ali nema dovoljnu podršku u PIC-u. Te diplomate uvijek nađu razlog da ne reaguju. Kada se odlikuje Radovan Karadžić u RS-u, oni nađu izgovor da ne reaguju. Ali mislim da su se sada konačno pokrenuli. Gospodin Christian Schmidt bi vjerujem bio dobar potez, bilo ko, ko dolazi iz Njemačke je prijatelj ove zemlje, kazao je.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Izetbegović poručuje da je moguće praviti vlast i sa Bh. blokom i sa HDZ-om, bez obzira koliko to nerealno zvučalo.

-Mi i da hoćemo ne možemo izbjeći HDZ. Oni predstavljaju Hrvate, to bi onda tek bila podjela, da mi probamo da vladamo cijelim Mostarom. Ipak, vjerujem da i sa Bh. blokom možemo sarađivati. Vrijeme je da Bošnjak bude gradonačelnik. Mostarom ne treba vladati, već upravljati. To mora biti moguće, naglasio je.

Na pitanje o mogućim blokadama HDZ-a na višim nivoima vlasti ukoliko dogovor u Mostaru ne bude išao njima u prilog, Izetbegović poručuje da se nada da Dragan Čović neće uslovljavati na taj način.

-Nadam se da neće uslovljavati tako. Dovoljno je već bilo provokacija. Bošnjaci su ipak pet puta brojniji. Ne može jedan uslovljavati petoricu. Mi ćemo razbiti te okove i Čović se ne bi trebao tako ponašati, kaže predsjednik SDA.

On nije optimističan da će se Izborni zakon riješiti ukoliko HDZ nije spreman na to, s obzirom na kontrolu u Domu naroda.

-Hrvatska politika koja je na silu pokušala da nešto radi u BiH je užasno koštala Hrvate u ovoj zemlji. Tuđman, Šušak, Boban i slični, koji su mislili da naprave neke etnički čiste teritorije samo su štetu pravili Hrvatima. Mi pružamo ruku sve vrijeme. Dakle problem je u Domu naroda koji maltretira većinu. Mi ipak imamo pravo razmišljati kako doći do ruku u tom organu, a da manjina ne maltretira većinu. To nije protuzakonito. Ali ja se nadam da nas HDZ neće tjerati u tom smjeru i da ćemo se dogovoriti s njima, da i oni budu zadovoljni, poručuje Izetbegović.

O aferama koje su potresle SDA u prošloj godini, “Asim” i “respiratori”, Izetbegović na pitanje da li se kaje zbog određenih postupaka i da li bi danas drugačije postupio, odgovara negacijom.

-Ja sam čovjek koji se neće pridružiti linču kada se na nekoga krene. Kada je u pitanju afera ‘Asim’, radili su tu mnogi svašta i druga strana je svašta radila, lagala. Ali ja nisam želio da iznosim prljavi veš, kazao je Izetbegović.

Na konstataciju da nije dovoljno što je Asim Sarajlić podnio ostavku na funkcije u stranci, Izetbegović ističe da ne zna šta bi javnost uopšte zadovoljilo.

-Stvari su u javnosti dosta napuhane. Sarajlić je samo dokumentovan, ali i drugi su radili iste stvari. Stvar treba posmatrati u cjelini. Sarajlić je napravio grešku, ali zar maljoljetnog borca Armije koji je dva puta ranjavan treba baš dotući do kraja. Makijaveli kaže da treba, ja ne mislim tako, smatra predsjednik SDA.

Najavio je Izetbegović i reforme u SDA, ali uz naglasak da će se uvoditi povjereništva tamo gdje je stranka najviše podbacila. Najviše će se to odnositi na općinske odbore. Za smjenu Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu bio je suzdržan, poručivši da ta organizacija ne snosi krivicu, ali da će i tu vjerovatno doći do novih izbora nakon promjena u nekim općinskim odborima.

-Mi smo imali problem nedostatka borbenih i mladih ljudi. U Skupštini KS nismo imali dovoljno borbenu ekipu da zastupa naše stavove, kazao je Izetbegović u intervjuu za Klix.

(TIP/Fena)