DF: SDP-SDA-PDA koalicija usvojila nove namete građanima Tuzle

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, koalicija u gradskom vijeću SDP-SDA-PDA je glasala za povećanje cijena komunalnih usluga građanima Tuzle u iznosu od 37 posto kao i cijena usluga obdaništa Javne ustanove „Naše dijete“, navode iz DF-a.

˝Ovakva sramna odluka vijećnika je neprihvatljiva i nepotrebna. Gradski vijećnici koji su podržali ove namete su na sjednici Gradskog vijeća više ubjeđivali sebe da je dobro za građane da im nametnu dodatni harač. Ko može ubijediti bilo kojeg građanina Tuzle da treba poskupiti uslugu za 37 posto, kada je cijena naftnih derivata pala sa 3,70 KM na 2,30 KM. Kako je moguće da JKP Komunalac nije adekvatno obnovio svoju mehanizaciju iako ima monopol na obavljanje povjerenih zadataka od strane gradske uprave koje ne obavlja svoj posao ni približno onako kako bi trebalo da bude.Dobro je poznato da su komunalna preduzeća recikliranje i zbrinjavanje otpada jako profitabilne grane svugdje u svijetu i da se vode snažna lobiranja ko će upravljati s njima, ali nažalost, kod nas ovakva preduzeća posluju sa gubitkom˝, saopštili su iz DF-a.

Kako su naveli, poskupljenje javnih obdaništa za smještaj djece čiji je osnivač Grad Tuzla  je novi namet na ionako osiromašeni budžet roditelja na području Grada Tuzle.

˝Da li je ovo samo uvertira za dalja poskupljenja svih ostalih komunalnih usluga ili je ovo samo pokrivanje troškova netransparentnog i prekomjernog zapošljavanja putem stranačkih i rodbinskih veza, ostaje da se vidi˝, sapštili su iz DF-a.

Vezano: Tuzla: Povećanje cijena boravka u vrtićima i odvoza komunalnog otpada

(TIP/Foto: Arhiva)