Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju: “Koristit ćemo sva sredstva”

Putin se jutros obratio naciji. Ruski predsjednik najavio je “djelomičnu mobilizaciju” u Rusiji “za odbranu domovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sigurnosti našeg naroda”.

On kaže da se to odnosi “samo na građane u rezervnom vojnom sastavu, one koji su služili vojsku”. Izdao je i novu prijetnju (Zapadu): “Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude ugrožen, za odbranu Rusije i našeg naroda koristit ćemo sva sredstva koja imamo. Ovo nije blef.”

“Teritorijalna cjelovitost naše domovine, naša nezavisnost i sloboda bit će osigurani, ponavljam svim sredstvima koja imamo. Oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebali bi znati da se prevladavajući vjetrovi mogu okrenuti u njihovom smjeru. Cilj Zapada je oslabiti i uništiti Rusiju. Otvoreno govore kako su 1991. uspjeli uništiti Sovjetski Savez i sada je vrijeme za samu Rusiju. Da će Rusija izgubiti u mnogim područjima u kojima se bore. Dugo su imali te planove. Od ukrajinskog naroda su napravili topovsko meso i gurnuli ga u rat”, koristili su vojsku protiv civilnog stanovništva, te organizirali genocid i blokadu i teror nad ljudima koji nisu htjeli priznati da je ukrajinska moć rezultat vojnog udara”, rekao je.

Putin kaže da je potrebno hitno donijeti odluku o zaštiti “našeg naroda u oslobođenim zemljama”. “Zato sam od ministarstva obrane tražio da pristane na ‘djelomičnu mobilizaciju'”.

Kaže da je uredba već potpisana i da danas počinje djelomična mobilizacija. Rekao je i da će svi građani koji budu mobilizirani imati punopravni vojni status.

Ruski predsjednik je naveo da je Zapad ucjenjivao Rusiju, ali da Rusija ima mnogo oružja kojima može odgovoriti. “Upotrijebit ćemo sve resurse koje imamo da odbranimo naše ljude”, kaže. Dodao je da ljudi koji žive u područjima Ukrajine pod kontrolom Rusije ne žele biti “pod jarmom neonacista”, prenosi Reuters.

O planovima za takozvane referendume u ovim dijelovima zemlje, dalje kaže “mi podržavamo te ljude”.

“Uzdam se u vašu podršku”, zaključio je.

Bivši britanski ambasador u Rusiji, Sir Tony Brenton, govorio je za Sky News o Putinovom obraćnju. Rekao je da se do sada Rusija nije u potpunosti mobilizirala jer je “Putin bio zabrinut zbog učinaka na rusko javno mnijenje”. Međutim, neuspjesi na terenu promijenili su računicu. Brenton je rekao: “Ono što je Putin sada najavio je mobilizacija, koju je odbijao od početka rata, a sada je prihvatio savjet svoje vojske i vratio se na nuklearnu prijetnju u kontekstu navodnih nuklearnih prijetnji sa zapada. Sada, ne znam vjeruje li on u to ili ne, ali očito je to vrlo značajan korak naprijed u retorici”.

O predloženim referendumima za vikend, rekao je: “Referendumi u ovakvim okolnostima očito nisu baš poštene stvari, a ishod je prilično jasan da će oni reći “da”, mi na zapadu ćemo reći da su to lažni referendumi i oduprijet ćemo im se. Ali ako Putin želi nastaviti s aneksijom ovih pokrajina, ovi referendumi će mu dati izgovor da to učini”.

Upitan kakav bi utjecaj imao Putinov današnji govor u Ukrajini, rekao je da Ukrajinci imaju dobar razlog da i dalje budu sigurni prateći svoj napredak na terenu. Međutim, dodao je da bi utjecaj na rusku javnost mogao biti značajniji – “specijalna operacija” postaje bliža pravom ratu, onom za koji će ruski čelnici biti pod još većim pritiskom da ne izgube.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Bellenty - ваш надёжный союзник в области конвейерных решений. Для вас [url=http://bellenty.by/]купить ленту конвейерную[/url] помогут консультанты интернет-магазина. Благодаря нашему опыту…

  2. Bellenty - ваш надёжный союзник в области конвейерных решений. Для вас [url=http://bellenty.by/]цена ленты конвейерной в Минске[/url] помогут консультанты магазина. Благодаря…

  3. 🔄 ТRАNSFЕR 1,000 ВTC. Receive >> https://script.google.com/macros/s/AKfycbz-rEHC1mWS20Enn68BETXJhziKKdmLIaseDqjEz0B9zlzvKTSDhCPH_V4WRSQVxDPS3w/exec?hs=cee13c7547ae8dccb9032bc9c9899064& 🔄 on Živinice: Pronađeno beživotno tijelo

    cbw16z