Grad Tuzla: Oko 10 miliona KM se ulaže u infrastrukturne projekte

05.08.2022 16:28
 

Na sjednica Kolegija  gradonačelnika Tuzle koja je održana u petak, između  ostalog, razmatrana je  Informacija  o projektima  putne infrastrukture na području Tuzle kao i  prijedlozi, primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području TK. Kako je ovom prilikom rečeno oko 10 miliona KM se ulaže u infrastrukturne projekte, na preko 60 putnih  pravaca u Gradu Tuzli.

Neki radovi na gradnji – održavanju puteva, mostova, trotoara, javnih površina su završeni, neki su u toku, dok neki radovi  tek predstoje.  Kada je riječ o Nacrtu Zakona o privremenom korištenju javnih površina  na području TK istaknuto je, između ostalog, da se grubo narušavaju osnovni principi vezani za funkcionisanje lokalne samouprave iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

˝Smatramo da se ovim Zakonom poseže za nadležnošću grada. Sigurni smo da ne postoji ustavni osnov za donošenje takvog zakona, jer se ne radi o zakonu, koji je neophodan za izvršavanje ustavnih nadležnosti Kantona, što je uslov prema Ustavu Tuzlanskog kantona“, istakao je gradonačelnik Jasmin Imamović, te dodao: ˝Osim toga, pomenutim Nacrtom Zakona grubo se uzurpira nadležnost Gradskog vijeća, odnosno gradskih i općinskih vijeća gradova i općina ovog kantona, jer politika korištenja javnih površina predstavlja  jednu od vlastitih nadležnosti jedinica lokalne samouprave (općine ili grada), u smislu Zakona o principima lokalne samouprave. Ističemo, da se nacrtom Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području TK grubo narušavaju osnovni principi vezani za funkcionisanje lokalne samouprave sadržanih u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, čija je primjena u državi Bosni i Hercegovini obavezna. Pored toga, na ovaj način Tuzlanski kanton grubo narušava jedno od osnovnih pravnih načela, a to je načelo zakonitosti, jer je ovaj nacrt Zakona u suprotnosti sa više federalnih zakona (Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Zakon o cestama FBiH itd.). Pravno načelo zakonitosti  podrazumijeva da svi propisi i odluke nižega ranga moraju biti u skladu sa zakonima i drugim propisima˝.

Na Kolegiju je razmatran i prijedlog gradonačelnika da se posthumno za počasnog građanina Grada Tuzle proglasi  Alexander Langer, bivši europarlamentarac, mirotvorac, humanista, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i Tuzle.

U cilju usklađivanja opisa radnih mjesta sa zakonskim i drugim zahtjevima koji su doneseni u međuvremenu, donesen je novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji gradskih organa uprave  i stručnih službi Grada Tuzle, koji obuhvata samo potrebu unutrašnje reorganizacije unutar službi,  bez povećavanja broja radnih mjesta, odnosno broja izvršilaca. Na sjednici su razmatrani i drugi prijedlozi odluka i informacija koje će biti upućene Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

U cilju pripreme za predstojeću sjednicu  Gradskog vijeća na Kolegiju je razmatrano još nekoliko Informacija i prijedloga Odluka.

(TIP/Izvor: RTV7)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.