Kojović: Jasno je da građanska, evropska BiH nema šansu u Neumu

Predrag Kojović iz Naše stranke kazao je kako pregovori koji se vode o izmjenama izbornog zakon nisu korak naprijed već nazad ili cementiranje postojećeg stanja. Istakao je kako je nakon ovog sastanka jasno da “građanska evropska BiH nema šansu u Neumu”. Zbog toga predstavnici Naše stranke neće ići na razgovore u Neum.

Kojović je rekao da su došli danas na sastanak jer su smatrali da imaju veliku odgovornost s obzirom da je njihov prijedloh ustavnih promjena otišao najdalje u parlamentarnoj proceduri i prošao komisijsku fazu.

“Smatrali smo da je važno da na stolu među drugim opcijama bude i opcija građane evropske BiH. Nakon ovog sastanka jasno je da ta opcija nema realnu šansu u Neumu, da se o njoj ne može legitimno i ravnopravno razgovarati”, rekao je Kojović.

Prijedlog omeđen sa “ne diraj RS, udovolji Čoviću”

Istakao je kako vladajuća koalicija SDA-HDZ-SNSD ima više nego dovoljno podrške u Parlamentu BiH da izglasa izmjene ustava i izbornog zakona. Dodao je kako se nadao da će pritisak i učešće ovih ljudi koji su uložili izuzetne napore dovesti do toga da se BiH pomjeri naprijed i ide ka “normalnoj evropskoj državi” po ustavu i funkcionisanju.

“Nažalost, bili smo prisiljeni od samog početka procesa rješenje tražiti u malom krugu koji je bio omeđen da prijedlog ne smije zadirati u Republiku Srpsku i da mora zadovoljiti Dragana Čovića. Prijedlozi koji će se razmatrati u Neumu su na tom tragu i zato ne želimo ići tamo”, rekao je Kojović.

Apel građanima

Naglasio je kako je jako emotivan zbog svega ovoga i poručio kako 2. oktobra moramo imati izbore.

“Apelujem da građani BiH razmišljaju o tim izborima kao o referendumu o ovoj vrsti politika koja od BiH stalno pravi eksperiment pojmovima o legitimnim predstavnicima i konstitutivnim narodima. Mislim da je jedna bolja BiH moguća od ove. Treba promijeniti političku realnost, a to jedino mogu građani. To znači da se složim s tim da ne treba imati tri čovjeka u Predsjedništvu s ogromnim ovlastima već jednog čovjeka koji će simbolično predstavljati ovu zemlju. Naravno da su važni kolektivni interesi sva tri naroda, ali ostaju dobri mehanizmi koji mogu zaštititi vitalne nacionalne interese. Moramo izaći iz ovoga. Dok god pričamo o trojici, uvijek će biti isto”, zaključio je Kojović.

(TIP/Izvor: N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Леон не работает приложение[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…

  2. Доброго! White Queen, талантливая и экстравагантная певица, порадовала своих поклонников новым треком "БАС", который стал настоящим хитом в мире танцевальной…