Video/Novalić o svojoj izjavi da građani trebaju kupovati 37 posto manje ulja: ‘Cijene su porasle 3,7 posto, a plate 20 posto’

Izjava federalnog premijera Fadila Novalića da građani trebaju kupovati 37 posto manje ulja izazvala je buru reakcija.

Novalić se osvrnuo na ovu izjavu, kao i na sama poskupljenja namirnica. Kaže, u samoj izjavi je falila prva rečenica koja je izbačena.

– Novinar je pitao koliko danas možete kupiti za 100 KM, u odnosu na 2018. i 2020. i uslijedio je odgovor koji je u ekonomskom smislu potpuno tačan. Ali, kad se izbaci suština tih 100 KM, onda se dobije krivi smisao. Naravno, kad je u pitanju poskupljenje cijena, ono postoji. Historija ljudskog roda je historija poskupljenja – kazao je Novalić.

Naglašava kako postoji stalna inflacija u vremenu i u prostoru koja je konstanta, poskupljenje koje se mjeri na provjeren način, onako kako to radi EU koja je nama presadila te metode.

– Više od 250 procedura o mjerenju poskupljenja općenito o statističkim mjerenjima je instalirano u našim uredima za statistiku. Ja mogu samo pratiti te podatke i, u 6,5 godina koliko sam tu, cijene su porasle 3,7 posto. Za to vrijeme plate su porasle 20 posto i situacija je danas povoljnija nego prije šest godina. To što trenutno poskupi ulje, a sutra će poskupiti nešto drugo je posljedica sezonskih kretanja na svjetskom tržištu. Nama je najvažnije da plate i penzije, a znate da smo u zakone ubacili da prate troškove života i rast bruto društvenog proizvoda, na određeni način pretiču poskupljenja – naveo je Novalić za O kanal.

Premijer Novalić govorio je i o odlasku stanovništva iz BiH, i istakao da raspolaže sa podacima koje je izradila Akademija nauka i umjetnosti BiH.

On kaže da je najveći broj koji je u jednoj godini otišao 33 hiljade, ali da je zabilježen podatak od 17 hiljada povrataka u jednoj godini.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение леон ошибка[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник для…

  2. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Леон не работает приложение[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…

  3. Доброго! White Queen, талантливая и экстравагантная певица, порадовала своих поклонников новым треком "БАС", который стал настоящим хитом в мире танцевальной…