Tuzlanka dočekala odgovor iz institucija BiH, ali…

Vijeće ministara je krajem prošlog mjeseca zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da predloži model rješavanja problema Zinete Altumbabić. Desilo se to na inicijativu Zajedničke komisije za ljudska prava, odnosno zastupnice u Parlamentu BiH iz Naše stranke Mirjane Marinković-Lepić, koja je ujedno članica te komisije.

KRŠENJE PRAVA

Altumbabić je kao pomoćnik kontrolora letenja počela raditi 1994. godine u Direkciji za civilnu avijaciju BiH, koju kasnije preuzima Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, a nakon tog preuzimanja još nikada nije zvanično dobila otkaz niti je raspoređena na drugo radno mjesto. Altumbabić se zbog toga nikada nije mogla zvanično zaposliti. Ni presude Općinskog suda u Sarajevu, niti Suda BiH, kojom se navodi da joj radni odnos nije prestao ni na jedan od načina propisanih zakonom, nisu riješile njen problem. Zatim je Altumbabić nastavila pravnu borbu, koja sad već traje 20 godina, pa se obratila i Ustavnom sudu BiH. Apelacijom je potvrđeno kršenje njenih prava na rad i na život u skladu s našim ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ministar Mitrović s razlogom se pita kako je ovaj slučaj dočekao njega, budući da je Altumbabić bez radnog mjesta ostala prije 20 godina

– Niko ne rješava Gordijev čvor u koji su me upetljale institucije ove, moje drage BiH. Obustavljanje procesa zato što mi je po sili zakona prestao radni odnos, a da o tome nikad nisam obaviještena, nije način na koji se postupa sa svojim građanima i da bilo kojem sudu ili instituciji može pasti na pamet da je prestala potreba za mojim angažovanjem, a da mene ili sud o tome niko ne obavijesti. Smatram da institucije, odnosno Vijeće ministara, Ministarstvo komunikacija i prometa i BHDCA mogu to vrlo lako riješiti, samo su potrebni dobra volja i razumijevanje, kazala je Altumbabić i napomenula da su odgovori iz institucija uvijek bili da nisu nadležni te da je njen slučaj obaveza Bosne i Hercegovine.- Idući logikom konstitucije naše države, shvatila sam da bi ta BiH trebalo biti Vijeće ministara u čijem je sastavu i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Vijeću ministara sam se obraćala četiri puta. Nikada nisam dobila ni pisani ni usmeni odgovor, govori Altumbabić.

Vojin Mitrović, državni ministar komunikacija i prometa, ističe da su voljni razriješiti ovu situaciju.- Sudskim presudama nije naloženo koja bh. institucija treba da riješi problem. Mi pokušavamo da pomognemo. Direkcija za civilnu avijaciju BiH je prvo pripala Ministarstvu spoljne trgovine, pa tek onda Ministarstvu prometa i komunikacija, tu imamo pravni vakuum, govori Mitrović, kojem je također nejasno zašto problem do danas nije riješen.

– Ima i sudska presuda iz tog perioda, zašto to nije riješeno, teško je odgonetnuti. Ako smo mi nadležni, potrudit ćemo se da riješimo to pitanje, poručio je Mitrović.

Altumbabić ističe da je Vijeće ministara sada dalo nadležnost tom ministarstvu.- Prije sam bila veći optimista, nego što sam sad, ali eto i dalje se nadam da će moj problem biti riješen i da će mi naći zaposlenje, koje je u skladu s mojom stručnom spremom, govori Altumbabić i ističe da ne traži mnogo, jer njena borba dugo traje, pa je zbog njene starosne dobi neće niko zaposliti.

IMA NADE

Marinković-Lepić, koja se založila za ovaj slučaj, poručila je kako bi borba ipak mogla biti od koristi.- Vijeće ministara BiH resornom ministarstvu nije dalo određeni rok do kojeg bi trebalo ispuniti svoju obavezu prema Zineti Altumbabić. Ali, s obzirom na to da je sada Ministarstvo upoznato sa svim činjenicama, i dalje ću istrajavati na rješavanju tog slučaja. Sačekat ću 30 dana, ako se ništa ne desi, opet izvršiti pritisak i insistirati na tome da se taj slučaj dovede do kraja, kazala je Marinković-Lepić.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Dženisa Zukančić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.