Cimet je zdrav, ali se ne preporučuje svima

15.01.2021 23:36
 

Cimet, mirisni začin koji volite da dodajete desertima sa jabukom može vam poboljšati zdravlje, ali neke osobe ne bi trebale da ga koriste.

Poput kurkume i ostalih začina, cimet se vijekovima koristi u tradicionalnoj medicini.

Cimet sadrži cinamaldehid, jedinjenje koje začinu daje karakterističan miris i ukus, a navodno pruža i brojne zdravstvene dobrobiti, piše Today.

Studije pokazuju da cimet sadrži antimikrobna, protivupalna, antidijabetička i antikancerogena svojstva, pomaže u snižavanju masnoće, ali i kod drugih zdravstvenih stanja. Mnogi vjeruju i da pomaže kod mršavljenja i akni.

Dijabetes

Cimet ima značajan efekat na šećer u krvi. Dijabetičari koji uzimaju lijekove za kontrolu šećera u krvi trebali bi i da izbjegavaju velike količine cimeta.

Iako studije pokazuju da cimet može da smanji šećer u krvi, kao i da snizi nivo holesterola kod osoba sa dijabetesom, nejasno je koliko je cimeta dopušteno konzumirati. Ako ga konzumirate u prevelikim količinama, to može imati štetne efekte, poput prevelikog smanjenja šećera u krvi.

Cimet i gubitak kilograma

Možda ste videli članke u kojima se govori o sposobnosti cimeta da vam pomogne u gubljenju kilograma.

Iako je istina da ovaj začin može da pomogne u snižavanju glukoze u krvi, nema efekat čarobnog štapića kada je u pitanju gubitak kilograma.

Ipak, sa samo šest kalorija i dva grama ugljenih hidrata po kašičici, možete različita jela začiniti s jako malo kalorija. A ta kašičica cimeta takođe sadrži i jedan gram vlakana, što je još jedan bonus za svakoga ko pokušava da smanji struk.

Alergije

Neki osobe su alergične na cimet ili im od njega nastaju iritacije kože i usta. Ako se javi iritacija, prestanite da koristite proizvod koji sadrži cimet.

Takođe, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može da izazove probleme sa jetrom ako se jede u velikim količinama.

Cimet i vaša koža

Stručnjaci tvrde da su antibakterijska svojstva cimeta odlična za pomoć u čišćenju akni jer uništavaju bakterije koje ih prouzrokuju. Ovaj začin ima i antibakterijsko delovanje, ali može da izazove iritaciju, posebno oko osjetljivih područja usta i očiju, prenosi N1.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.