Cimet je zdrav, ali se ne preporučuje svima

Cimet, mirisni začin koji volite da dodajete desertima sa jabukom može vam poboljšati zdravlje, ali neke osobe ne bi trebale da ga koriste.

Poput kurkume i ostalih začina, cimet se vijekovima koristi u tradicionalnoj medicini.

Cimet sadrži cinamaldehid, jedinjenje koje začinu daje karakterističan miris i ukus, a navodno pruža i brojne zdravstvene dobrobiti, piše Today.

Studije pokazuju da cimet sadrži antimikrobna, protivupalna, antidijabetička i antikancerogena svojstva, pomaže u snižavanju masnoće, ali i kod drugih zdravstvenih stanja. Mnogi vjeruju i da pomaže kod mršavljenja i akni.

Dijabetes

Cimet ima značajan efekat na šećer u krvi. Dijabetičari koji uzimaju lijekove za kontrolu šećera u krvi trebali bi i da izbjegavaju velike količine cimeta.

Iako studije pokazuju da cimet može da smanji šećer u krvi, kao i da snizi nivo holesterola kod osoba sa dijabetesom, nejasno je koliko je cimeta dopušteno konzumirati. Ako ga konzumirate u prevelikim količinama, to može imati štetne efekte, poput prevelikog smanjenja šećera u krvi.

Cimet i gubitak kilograma

Možda ste videli članke u kojima se govori o sposobnosti cimeta da vam pomogne u gubljenju kilograma.

Iako je istina da ovaj začin može da pomogne u snižavanju glukoze u krvi, nema efekat čarobnog štapića kada je u pitanju gubitak kilograma.

Ipak, sa samo šest kalorija i dva grama ugljenih hidrata po kašičici, možete različita jela začiniti s jako malo kalorija. A ta kašičica cimeta takođe sadrži i jedan gram vlakana, što je još jedan bonus za svakoga ko pokušava da smanji struk.

Alergije

Neki osobe su alergične na cimet ili im od njega nastaju iritacije kože i usta. Ako se javi iritacija, prestanite da koristite proizvod koji sadrži cimet.

Takođe, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može da izazove probleme sa jetrom ako se jede u velikim količinama.

Cimet i vaša koža

Stručnjaci tvrde da su antibakterijska svojstva cimeta odlična za pomoć u čišćenju akni jer uništavaju bakterije koje ih prouzrokuju. Ovaj začin ima i antibakterijsko delovanje, ali može da izazove iritaciju, posebno oko osjetljivih područja usta i očiju, prenosi N1.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [URL=https://goznaka-diploms.com/ ] https://gosznak-diplomixs.com/ [/URL] Купить диплом техникума в москве- Таков способ обрести официальный удостоверение по завершении образовательного учреждения. Свидетельство раскрывает…

  2. Привет любители софта! uFiler - бесплатный и простой в использовании торрент-клиент от российских разработчиков Elecard. Управляйте скачиваниями, настраивайте скорости и…

  3. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]реплика наушников Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по…