A nema neka tvrtka unutar TK da to napravi?? Slazem se sa Omerom, koje je ime aplikacije, da li je…
Mate Janković objavio recept za pečeni krompir koji ćete obožavati čim ga probate

Jedno od najprepoznatljivijih imena hrvatske gastro scene, Mate Janković, nastavlja svoj niz na Index Zidu – i danas donosi recept koji bi vrlo lako mogao postati obavezni dio blagdanskog stola. Ovaj put radi se o pečenom krompiru s češnjakom, ružmarinom i parmezanom. Istovremeno hrskav, mirisan, sočan i pun okusa, s kombinacijom češnjaka, aromatičnog bilja i parmezana.
Evo šta će vam sve trebati za 4 do 6 osoba:
Sastojci:
– 1.5 kg krumpira (brašnasti tip, npr. za pire)
– 10 g soli za vodu (oko 2 ravne žličice)
– 8 g soli za pečenje (1 ravna žličica) – po ukusu
– 60 g maslaca
-60 g maslinova ulja
– 6 režnjeva češnjaka, u ljusci, lagano zgnječenih
– 3 grančice svježeg ružmarina (ili 1 žlica suhog)
– 2 grančice timijana (po želji)
– 40-50 g ribanog tvrdog sira (Parmezan, Grana Padano)
– 10 g nasjeckanog svježeg peršina (2 žlice)
– svježe mljeveni crni papar
– po želji za ekstra hrskavost
-1 žlica griza ili kukuruzne krupice.
Priprema:
1. Krompir oguli i nareži na veće komade (2.5-3.5 cm). Stavi u hladnu vodu s 10 g soli, pa kuhaj 8-10 minuta od trenutka vrenja.
2. U veliki lim za pečenje stavi: maslac, maslinovo ulje, zgnječeni češnjak, ružmarin i timijan. Stavi lim u pećnicu zagrijanu na 200 °C da se masnoća dobro ugrije (5-10 min).
3. Krumpir ocijedi i vrati u vrući lonac. Pospi s 8 g soli i, ako koristiš, 1 žlicom griza/kukuruza. Stavi poklopac i par puta dobro protresi lonac.
4. Izvadi vrući lim iz pećnice. Ubaci krompir u lim – čut ćeš cvrčanje, to je dobro. Lagano ga okreni žlicom da se svaki komad obloži masnoćom. Češnjak i začinsko bilje rasporedi po limu.
5. Vrati u pećnicu i peci na 200 °C oko 40-50 minuta. Svakih 15-ak minuta krompir okreni i žlicom prelij masnoćom iz lima.
6. Pri kraju pospi ribanim sirom, a kad je gotovo paprom i peršinom, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Instagram)







Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.