Krenuli ste na dijetu, a volite zimsku hranu? Evo šta zapravo smijete jesti

Dobra vijest je da se i u sezoni “teške“ hrane može vrlo normalno jesti, a pritom i dalje paziti na liniju i zdravlje. Ključ je u balansu i jednostavnim pravilima, a ne u odricanju od svega šta volite.

1. Sarma, pečenja, variva: što se slobodno može jesti (i kako)?

Zimska hrana često se smatra “preteškom“, ali mnogi tradicionalni obroci mogu biti odličan izbor ako se pripreme i porcioniraju pametno.

Sarma

Sama po sebi, sarma nije problematična – kiseli kupus je lagan, a nadjev može biti razuman izvor proteina. Pazite jedino na:

-količinu masnoće u nadjevu

-količinu zaprške

-veličinu porcije

-Jedna do dvije sarme uz tanjur salate ili kuhano povrće sasvim su prihvatljive čak i u “fit” režimu.

Pečenja i kobasice

Pečeno meso može biti odličan izvor proteina, no birajte:

-više puretine, piletine ili teletine

-manje svinjetine pune masnoće

-izbjegavajte jesti kožicu i premasne sokove od pečenja

-Uz pečenje poslužite kuhani ili zapečeni kupus, kelj, prokulice ili krumpir iz pećnice bez puno ulja – sitne promjene čine veliku razliku.

Variva i juhe

-Variva od graha, leće, ječma i povrća zimi su odlična i zasitna. Da budu laganija:

-izbjegnite zapršku

-ubacite više povrća

-ograničite količinu kobasica ili suhog mesa

2. Blagdanski stol: kako uživati u kolačima bez grižnje savjesti

-Blagdani bez kolača realno ne postoje, a ni ne trebaju. Umjesto zabrana, fokusirajte se na strategiju:

-Birajte jedan omiljeni kolač dnevno

-Umjesto “po malo od svega”, odlučite se za jedan kolač koji stvarno volite – to smanjuje kalorični unos, a zadovoljstvo ostaje.

-Jedite desert nakon obroka, ne kao međuobrok

-Kada ga pojedete odmah nakon ručka, šećer će sporije podizati glukozu, a dulje ćete biti siti. Porcija = 2-3 zalogaja. Za većinu kolača to je sasvim dovoljno da se zasladite, a da ne pretjerate.

3. Kako ostati na pravom putu: tri jednostavna pravila za cijeli decembar

Ako baš sada radite na zdravijoj prehrani, ne trebate prekidati – samo malo prilagoditi.

80/20 pravilo

Neka 80% vaših obroka ostane “čisto“ – povrće, kvalitetni proteini, složeni ugljikohidrati. Onih 20% neka budu sarme, kolači i specijaliteti bez osjećaja krivnje.

Kontrola porcija važnija je od zabrana

Možete pojesti sve – samo manje. Manji tanjur i jedna porcija čine čuda. Uvedite dva “zdrava“ obroka dnevno. Ako znate da vas navečer čeka blagdanska večera, napravite laganiji doručak i ručak: npr. omlet s povrćem i juha od povrća s malo piletine.

Zima i blagdani nisu neprijatelj zdrave prehrane. S malo planiranja i fokusom na balans, možete jesti sve što volite, a i dalje se osjećati dobro i zadržati rezultate. Moderacija je ključ – ne stroga dijeta. Sarmu, varivo, kolače i sve ostalo možete uključiti bez grižnje savjesti, samo mudro i bez pretjerivanja, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Azra Šarac)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.