Ja ne znam sta onaj rumunjski trener hoce. Od jedne te iste ekipe izgubio je i kod kuce i u…
Ovo su najčešće greške pri pripremi kuhanog vina kod kuće – i kako ih izbjeći

Dani su sve kraći, temperature sve niže, a malo što može tako dobro ugrijati dušu i tijelo kao šalica aromatičnog kuhanog vina. Ovaj klasični zimski napitak, s mirisom cimeta, klinčića i naranče koji ispunjava dom, sinonim je za blagdansko ozračje, druženja na otvorenom i ugodne večeri uz kamin.
Priprema je iznimno jednostavna, a rezultat je savršeno uravnotežen napitak koji će oduševiti sve ljubitelje bogatih i toplih okusa. Ove godine napravite ga kod kuće, a u nastavku pronađite recept i nekoliko korisnih savjeta.
Potrebni sastojci
Od sastojaka će vam trebati:
-crno vino
-šećer
-štapići cimeta
-naranča
-klinčići.
Kako se priprema
Ako koristite naranču s korom, važno je da nije prskana. Dobro je operite, a zatim po cijeloj površini ravnomjerno upiknite klinčiće. U veći lonac ulijte crno vino. Dodajte šećer, pripremljenu naranču s klinčićima i štapiće cimeta. Sve dobro promiješajte i stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok vino ne zakipi.
Nakon što je zakipjelo, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha još desetak minuta kako bi se svi okusi proželi. Zatim maknite lonac s vatre. Kuhano vino poslužite odmah, dok je vruće. Najbolje će izgledati u prozirnim staklenim šalicama koje ističu njegovu bogatu boju, a cijeli recept pronađite ovdje.
Koje vino odabrati?
Kada pripremate kuhano vino, najvažnije je odabrati kvalitetnu bazu. Vino ne mora biti skupo, ali treba biti dovoljno dobro da biste ga rado popili i bez dodataka. Najbolje je koristiti suho ili polusuho vino, jer preslatka vina u kombinaciji sa šećerom i začinima lako mogu rezultirati napitkom koji je pretežak i presladak.
Najčešći izbor je crno vino, a kao najbolja opcija pokazali su se merlot, cabernet sauvignon i zinfandel. Ta vina imaju blage voćne note koje se savršeno stapaju s tradicionalnim začinima poput cimeta, klinčića, anisa i narančine kore, stvarajući bogatu i izbalansiranu aromu.
Ako želite nešto lakše i svježije, odlično je pripremiti kuhano bijelo vino, koje je posebno popularno u nekim europskim zemljama. Ono se obično priprema s medom i citrusima, a najprikladnija su suha ili polusuha vina s voćnim ili cvjetnim aromama. Riesling, pinot grigio i sauvignon blanc odličan su izbor jer svojim laganim karakterom daju posebnu eleganciju toplom napitku, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Ilustracija)







Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.