Ok je sve, i da je to sve tako kako vi pisšete, ja ne vidim šta je sa ovim slučajem,…
Jeste li probali raditi gulaš ovako? Moglo bi vam biti pravo otkriće

Ovaj krepki gulaš iz pećnice, s komadima sočne govedine, krumpirom, mrkvom i graškom, savršen je obrok za hladnije dane. Posebna kombinacija začina naglašava slatkoću povrća, dok dugo i sporo pečenje u pećnici jamči nevjerojatno mekano meso koje se topi u ustima.
Gulaš, izvorno mađarsko jelo poznato kao “gulyás”, potječe od jednostavnih paprikaša koje su pripremali pastiri na otvorenoj vatri. Njegova povijest seže u 9. stoljeće, no modernu formu s paprikom dobiva tek u 18. stoljeću, kada je ova namirnica postala široko dostupna u Mađarskoj. Jelo je simboliziralo mađarski nacionalni identitet i brzo se proširilo diljem Austro-Ugarske monarhije.
Danas postoje brojne varijacije gulaša, a svaka regija, pa i obitelj, ima svoj tajni recept. Priprema u pećnici, kako je opisano u ovom receptu, omogućuje ravnomjerno kuhanje i spajanje svih okusa u bogat i gust umak, čineći ga idealnim jelom na žlicu koje grije dušu i tijelo.
Vrijeme pripreme je oko 30 minuta, a vrijeme pečenja otprilike 2 sata. Od ove količine dobit ćete oko šest porcija, što ga čini idealnim jelom i za dan nakon kuhanja.
Sastojci
- govedina za gulaš, bez kosti, narezana na kockice veličine 4 cm
- sol
- mljeveni crni papar
- maslinovo ulje
- crveni luk, nasjeckan
- češnjak, nasjeckan
- mrkva, oguljena i narezana na kolutiće
- svježi timijan, grubo nasjeckan
- koncentrat rajčice
- Worcestershire umak
- crno vino
- oštro brašno
- goveđi temeljac
- krumpir, oguljen i narezan na kockice
- zamrznuti ili svježi grašak
- lovorov list
- nasjeckani peršin za posluživanje
Priprema
Zagrijte pećnicu.
Meso posolite i popaprite. U visokoj posudi od lijevanog željeza ili sličnom loncu koji može ići u pećnicu, zagrijte malo maslinovog ulja na jakoj vatri. Pržite govedinu sa svih strana dok lijepo ne porumeni. Radite to u serijama kako ne biste pretrpali posudu. Ako meso pusti tekućinu, uklonite je i nastavite pržiti. Kada meso dobije zlatno smeđu boju, prebacite ga na tanjur i ostavite sa strane.
U isti lonac na umjerenoj vatri dodajte još malo maslinovog ulja, luk, češnjak i mrkvu te pirjajte oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte svježi timijan, koncentrat rajčice i Worcestershire umak te kuhajte dok povrće malo ne omekša, otprilike 2-3 minute.
Ulijte crno vino i drvenom kuhačom ostružite sve zapečene komadiće s dna posude. Kuhajte dok se vino ne reducira, oko 3 minute. Dodajte brašno, dobro promiješajte, a zatim postupno ulijevajte goveđi temeljac, neprestano miješajući dok se brašno ne razmuti i umak ne počne zgušnjavati. Vratite meso u lonac, dodajte krumpir i lovorov list. Po potrebi dolijte još temeljca. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte još 5-7 minuta. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
Poklopite lonac i stavite ga u zagrijanu pećnicu. Pecite otprilike 1 sat i 45 minuta, ili dok meso potpuno ne omekša. Deset minuta prije kraja pečenja, dodajte grašak i promiješajte. Prije posluživanja izvadite lovorov list. Gulaš poslužite vruć, posut svježe nasjeckanim peršinom, piše Index.hr.
Pogledajte originalni recept ovdje
(TIP/Foto: Shutterstock)







Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.