Ko su chefovi s najviše Michelinovih zvjezdica? Evo šta kaže prva službena lista

Po prvi put u povijesti, Michelin je objavio službenu listu chefova koji trenutno imaju najviše aktivnih Michelinovih zvjezdica. Ovaj povijesni potez nije došao slučajno – lista je sastavljena na zahtjev uglednog francuskog časopisa Le Chef, koji je Michelinu predložio da izračuna koliko zvjezdica danas ima svaki chef čije restorane vodi ili nadzire.

Time se po prvi put nije gledalo samo na restorane kao pojedinačne jedinice, već na ukupni utjecaj i dosege samih kuhara, prenosi Kult Plave Kamenice.

Michelin je popis izradio prema stanju do 31. kolovoza 2025., a u obzir su uzete sve aktivne zvjezdice koje su chefovi imali kroz restorane koje osobno vode ili nadgledaju. Time je stvorena zanimljiva slika o tome tko su danas najnagrađivaniji kuhari svijeta – ne samo po slavi i medijskom prisustvu, već prema konkretnim Michelinovim priznanjima.

Alléno i Ducasse: Vrhunski chefovi s po 17 zvjezdica

Na samom vrhu liste našli su se Yannick Alléno i Alain Ducasse, svaki s ukupno 17 Michelinovih zvjezdica, što ih čini najnagrađivanijim chefovima današnjice. Alléno vodi nekoliko visoko ocijenjenih restorana, uključujući PavYllon i L’Abysse, a poznat je po modernističkom pristupu i dubinskom istraživanju esencija okusa.

Ducasse je već desetljećima simbol francuske haute cuisine. Osim slavnih restorana poput onih u Parizu, Monaku i Londonu, njegov utjecaj širi se i kroz restoranske koncepte u Aziji i na Bliskom istoku, gdje je nedavno ojačao svoj položaj novim zvjezdicama. Iako neki njegovi poznati restorani više ne drže zvjezdice (poput Louis XV u Monte Carlu koji ima “samo” dvije), njegova širina i kontinuitet ostaju nenadmašni.

Bartolini i ostala vrhunska imena

Na trećem mjestu našao se Enrico Bartolini, jedini talijanski chef sa čak 14 zvjezdica, sve dodijeljene za restorane u Italiji. Njegov stil spaja tradiciju s modernim tehnikama, a posebno se ističe po tome što se cijela njegova Michelinova “kolekcija” temelji isključivo na restoranima koje vodi u svojoj domovini.

Nakon njega slijedi Andreas Caminada, švicarski chef s 11 zvjezdica, te kulinarske ikone poput Pierra Gagnairea, Martina Berasateguija i Arnauda Donckelea, koji su svaki prikupili po 10 zvjezdica. Oni zajedno predstavljaju crème de la crème svjetske gastronomije, a njihovi restorani redovito se nalaze i na drugim prestižnim ljestvicama poput World’s 50 Best.

Objavom ove liste Michelin je pojačao fokus na same kuhare kao ključne nositelje kvalitete i brenda, čime dodatno potvrđuje njihovu važnost u formiranju globalne gastronomske scene.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Ducasse Paris/FB)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.