Najkremastija juha od krompira: Recept koji će vas zagrijati u hladnim danima i popraviti vam raspoloženje

Juhu možete obogatiti komadićima pržene slanine, kiselim vrhnjem ili vlascem, a poslužite je uz krišku hrskavog svježeg ili preprženog hljeba.

Ova kremasta juha od krompira odlično prija za svježijih dana, ali i svaki put kada se zaželite nečeg jednostavnog, ukusnog i na žlicu. Bijeli grah učinit će njenu teksturu još kremastijom, a začini će joj dati punoću.

Juhu možete obogatiti kiselim vrhnjem ili vlascem, a poslužite je uz krišku hrskavog svježeg ili preprženog hljeba. 

Krem juha od krompira – sastojci:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
  • 1 veliki bijeli luk, nasjeckan
  • ½ čajne žličice morske soli
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 5-6 krumpira, narezanih
  • 250 g kuhanog bijelog graha, ocijeđenog i ispranog
  • ½ čajne žličice dijon senfa
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • ¼ čajne žličice mljevene dimljene paprike
  • svježe mljeveni crni papar

Krem juha od krompira – priprema:

Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, sol i papar. Pirjajte 6 do 8 minuta, dok ne omekša.

Dodajte češnjak, promiješajte i kuhajte još 2 minute. Umiješajte bijeli vinski ocat i kuhajte, miješajući, 30 sekundi, a zatim dodajte temeljac, krompir i bijeli grah. Zakuhajte, smanjite vatru i pirjajte 30 minuta.

Ostavite da se malo ohladi, a zatim prebacite polovicu juhe u blender s preostalom žlicom maslinovog ulja, senfom, limunovim sokom i paprikom. Miksajte dok ne postane glatka i vratite pasiranu juhu u lonac.

Gnječilicom za krompir lagano zdrobite komadiće krumpira i grah. Začinite po ukusu s još soli i papra i poslužite sa željenim dodacima, piše punkufer.dnevnik.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)