Karina mrtvog Muje.
Jednom kad probate lubenicu s ovim tajnim sastojkom, uvijek ćete je tako jesti

Sol je začin koji dodajemo mnogim jelima – bilo da kuhamo juhu, radimo umak ili pečemo meso, svako je jelo bolje kada mu se doda malo soli. No, sol se može dodati i nekim drugim namirnicama za koje nikada ne bismo rekli da će biti ukusne kada ih se posoli, a jedna od tih namirnica je i lubenica.
Naime, mnogi tvrde da je lubenica puno ukusnija ako je malo posolite, a jedna od tih osoba je i Nicole Weston, slastičarka iz Los Angelesa koja stoji iza bloga Baking Bites. Na njemu je opisala kakvog je okusa lubenica kada se malo posoli, ali i zašto uopće ima smisla soliti lubenicu.
“Prvi put kad sam probala lubenicu s malo soli, bila sam skeptična. Tada mi je jedan poznanik tvrdio da će lubenica biti slađa i ukusnija. Odlučila sam probati i odmah postala pobornik soljenja lubenice. Naravno, jedem je i bez tog prstohvata soli, ali moj prijatelj bio je u pravu – lubenica je stvarno bolja sa soli”, napisala je u uvodu.
Zašto soliti lubenicu?
Nicole je zatim navela nekoliko razloga zašto biste trebali soliti lubenicu. Prvo, sol pojačava slatkoću lubenice stvarajući kontrast slano-slatkog okusa zbog kojeg slatkoća lubenice više dolazi do izražaja.
“Lubenica često ima prilično blag okus jer je većinom sastavljena od vode, za razliku od jagoda ili nekog drugog voća, čiji je okus puno koncentriraniji i intenzivniji. Kada toj blagoj slatkoći dodate malo soli, ona djeluje izraženije”, napisala je.
Dodala je i da sol također potiče lučenje sline, pa lubenica djeluje još sočnije nego što jest. “Ključ je u tome da stavite samo mali prstohvat soli i ravnomjerno ga rasporedite po cijeloj kriški”, napisala je i dodala da pripazite da ne stavite previše soli, jer to može pokvariti okus.
Koju vrstu soli odabrati?
“Možete koristiti bilo koju, pa i običnu kuhinjsku, ali ja više volim grublju morsku ili košer sol. S kuhinjskom soli lako se pretjera, a grublja sol daje jači kontrast slatkog i slanog uz manju količinu soli”, napisala je Nicole.
Osim toga, također možete kombinirati lubenicu s feta sirom i dobiti sličan slano-slatki efekt, a to će vam biti izvrstan prilog ili lagani zalogaj za vrući ljetni dan, rekla je Nicole.
Mnogi su se s njom složili u komentarima i napisali da hrpa voća ima puno bolji okus ako se malo posoli.
“Obožavam soliti voće – posebno lubenicu i dinju. Moj tata na dinju stavlja i sol i papar”, “Puno voća ima bolji okus uz malo soli. Zvuči iznenađujuće, ali kad malo razmislite, ima smisla. Pokušajte staviti mrvicu soli na jabuku”, napisale su dvije čitateljice njezinog bloga u komentarima, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Hana Kajari/Index)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.