vakum ambalaj
Tikvice na ovaj način sigurno još niste probali, recept je prejednostavan

Ako tražite zdraviju alternativu klasičnom čipsu, ali ne želite kompromis kad je riječ o okusu i hrskavosti – ovaj čips od tikvica će vas oduševiti. Savršen kao međuobrok, prilog uz jelo ili lagana grickalica uz film, čips od tikvica postat će hit u kuhinji.
Osim što je jednostavan za pripremu, bogat je vlaknima, vitaminima i ne sadrži nepotrebne kalorije. Hrskav je, slan i nevjerojatno ukusan, a osim tikvica, za pripremu će vam biti potrebno tek još nekoliko začina i ribani parmezan za dodatni okus.
Potrebni sastojci
Za čips će vam, osim tikvica, biti potrebni sljedeći začini, no možete ih prilagoditi svom ukusu i koristiti neke druge. Mi smo koristili:
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- češnjak u prahu
- sušeni origano (može i timijan)
- ribani parmezan.
Kako ga napraviti
Tikvice operite i narežite na vrlo tanke kolutiće (2-3 mm debljine). Što su tikvice tanje, to će biti hrskavije. Položite narezane tikvice između dvaju kuhinjskih ubrusa ili papirnatih ručnika. Lagano ih pritisnite da se ukloni višak vlage. Ovo je ključno za hrskavost pa ovaj korak nipošto nemojte preskočiti.
U velikoj zdjeli pomiješajte tikvice s maslinovim uljem, solju, paprom i ostalim začinima po želji. Dobro izmiješajte da se svi kolutići ravnomjerno oblože. Pećnicu zagrijte na 120 °C. Na pleh obložen papirom za pečenje složite tikvice u jednom sloju.
Pecite 50-70 minuta, okrećući ih na pola vremena, dok ne postanu zlatne i hrskave. Tikvice izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade nekoliko minuta – postat će još hrskavije dok se hlade. Poslužite ih tople ili sobne temperature kao lagani snack, prilog uz roštilj ili sendviče te s humusom ili nekim drugim umakom, piše Index.hr.
Cijeli recept pronađite ovdje.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.