Taste Atlas uvrstio tri jela iz BiH među najbolje doručke svijeta

Bosna i Hercegovina još jednom se našla u prestižnom društvu najboljih svjetskih gastronomija. Renomirani vodič Taste Atlas objavio je listu 50 najboljih doručaka na svijetu za juni 2025. godine, a na njoj su se našla čak tri jela iz BiH: burek, sirnica i kljukuša.

Taste Atlas rang lista temelji se na hiljadama korisničkih recenzija i ocjena stručnjaka, a obuhvata jela iz gotovo svih dijelova svijeta. Ovo priznanje dodatno potvrđuje bogatstvo i raznolikost bosanskohercegovačke kuhinje.

Najbolji doručci iz Bosne i Hercegovine koji su se našli na najnovijoj listi TasteAtlasa:

1. Burek – ⭐ 4.4 (24. mjesto)

Burek, omiljena pita s mljevenim mesom umotana u fine slojeve jufke, našao se na visokom 24. mjestu. Iako ima porijeklo u turskoj kuhinji, danas je burek neizostavni dio bosanske gastronomske tradicije, posebno u Sarajevu, gdje se smatra svojevrsnim zaštitnim znakom.

2. Sirnica – ⭐ 4.4 (35. mjesto)

Sirnica je druga najpoznatija bosanska pita, punjena slanim sirom i jajima. Lagana, ali zasitna, sirnica je klasik među domaćim jelima za doručak i često se jede uz jogurt. Njena jednostavnost i ukorijenjenost u svakodnevici čine je omiljenom širom zemlje.

3. Kljukuša – ⭐ 4.5 (21. mjesto)

Kljukuša je rustikalno, ali izuzetno ukusno tradicionalno jelo koje se priprema od narendanog krompira, brašna i začina, pečeno u plehu. Hrskava s vanjske strane, a mekana iznutra, kljukuša se često služi uz pavlaku, bijeli luk ili kajmak. Zauzela je visoko 21. mjesto sa odličnom ocjenom 4.5, nadmašivši mnoga poznatija jela iz svijeta.

Ko su globalni šampioni?

Na samom vrhu liste nalazi se “Kahvaltı“, raskošni turski doručak sa ocjenom 4.8, koji podrazumijeva niz sitnih jela – od sira, maslina, paradajza, do pekmeza, čaja i simita.

Drugo mjesto zauzela je komplet lepinja iz Srbije (4.6), dok treće pripada sfinzu, tradicionalnom libijskom prženom pecivu, također ocijenjenog sa 4.6.

Od evropskih favorita, izdvajaju se i francuski croissant (4.5) te meksičke chilaquiles (4.5), koje kombinuju ostatke tortilja sa jajima i sosevima.

Taste Atlas i BiH: Kontinuirano priznanje

Ovo nije prvi put da Taste Atlas prepoznaje kulinarski identitet Bosne i Hercegovine. Ranijih godina, jela poput zeljanicekrompiruše i ćevapa također su osvajala visoke ocjene. Sarajevo je 2023. uvršteno među 50 najboljih gradova na svijetu za ljubitelje hrane, što dodatno potvrđuje status BiH kao destinacije bogate autentičnim okusima.

Više od hrane – kultura i identitet

Uvrštavanje bosanskohercegovačkih jela na ovakve svjetske liste nije samo priznanje kvalitetu hrane, već i potvrda duboko ukorijenjene kulturne baštine. Ova jela nastaju u domaćim kuhinjama, prenose se generacijama, i danas imaju potencijal da privuku turiste i gurmane iz cijelog svijeta, prenosi N1.

(TIP/Foto: Ilustracija/AI)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.