Foto: Zatvoren 2. međunarodni Sajam kafe i čokolade u Tuzli, evidentirano oko 18.000 posjetilaca

U nedjelju je u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” u Tuzli zatvoren 2. Međunarodni Sajam kafe i čokolade, koji je tokom tri dana trajanja privukao oko 18.000 posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine i regije. Organizator manifestacije, osnivač Sajma Edis Bajić, ponosno je istakao da je ovogodišnji sajam nadmašio očekivanja, potvrdivši Tuzlu kao regionalni centar slatkih užitaka i kulturne razmjene.

Sajam je obilovao raznovrsnim sadržajima: od degustacija vrhunskih kafa i čokolada, preko edukativnih radionica i umjetničkih performansa, do kulturnih i muzičkih programa. Posebnu pažnju privukla je radionica “Mali kuhari” pod vodstvom chefa Samira Delibegovića, gdje su djeca uzrasta od 4 do 12 godina učila pripremati jednostavna i zdrava jela poput voćnih salata, tortilla sendviča i čoko kanapea, razvijajući svoje kulinarske vještine kroz igru i kreativnost.

Belgijski majstor čokolade, Alexandre Druart, oduševio je posjetioce izradom skulpture od čokolade koja je prikazivala simbol Tuzle – slani bunar, spajajući umjetnost i gastronomiju na jedinstven način, a ovu manifestaciju je posjetila i ambasadorica Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Christine Detaille. Zemlja Belgija je i partner Sajma kafe i čokolade u Tuzli.

Edukativni segment sajma između ostalih obuhvatio je i “Coffee Show” Timura Kahrovića, radionicu „Put bariste: Umjetnost koja putuje svijetom“ Adnana Musića te “Orient Coffee Show” Goran Jozića.

Večernji programi, poput “Choco Coffee Music Night” uz ansambl “Oktofonija”, nastup “Just Friends” benda  i kviza znanja “Quiz by Dean Kotiga” na Panonskim jezerima, dodatno su obogatili sajamski doživljaj, pružajući posjetiocima zabavu i interakciju u opuštenoj atmosferi. Posebno izdanje kviza za srednjoškolce sa područja TK, ove godine održano je u Centru za kulturu u Lukavcu ,a pobijedila je i vrijedne nagrade dobila ekipa iz Gračanice.

Organizatori najavljuju da će naredni, treći po redu Sajam kafe i čokolade u maju 2026.godine, biti još bogatiji i sadržajniji, te pozivaju sve ljubitelje ovih slatkih i aromatičnih užitaka da prate zvanične kanale sajma za buduće informacije.

Udruženje građana Activus zahvaljuje se svim izlagačima, partnerima, volonterima i posjetiocima koji su doprinijeli uspjehu ovogodišnjeg sajma, te se raduje ponovnom susretu naredne godine.

(TIP/Foto: Ajdin Aldobašić, Damir Pirić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.