To je Bosna i Hercegovina..sve korumpirani... zašto ne reaguju tužiteljstvo Sipa .đsvi su u talu
Foto: Dobila je ime po ruskoj balerini, a danas je jedna od najpopularnijih na svijetu

Posljednjih smo vikenda, uz neizostavni roštilj, uživali i u osvježavajućim proljetnim desertima – među njima se posebno istaknula Pavlova torta. Proljeće je savršeno vrijeme za lagane, kremaste slastice koje obiluju sezonskim voćem. To nam, naravno, daje i savršen izgovor za još jednu šnitu – jer voće je zdravo, zar ne?
Šalu na stranu, svakako ćemo uživati u proljetnim slasticama (imale one voća ili ne), a ovaj vas put podsjećamo na jedan recept koji baš svaki put uspije.
Kreirana u čast ruskoj balerini
Pavlova torta je lagani, prozračni desert od beze kore, šlaga i svježeg voća. Mi smo nedavno kombinirali klasik: jagode, maline i borovnice. Nastala je 1920-ih godina i nosi ime po slavnoj ruskoj balerini Anni Pavlovoj, koja je tada bila na turneji po Australiji i Novom Zelandu.
Tamošnji kuhar osmislio je desert u njezinu čast – laganu beze tortu sa šlagom i voćem. Torta je odražavala njezinu „lakoću“, gracioznost i eleganciju, što se osjeća u laganoj, hrskavoj korici meringe i kremastom nadjevu. Iako i Australija i Novi Zeland danas polažu pravo na njezino „autorstvo“, prvi pisani recept dolazi iz Novog Zelanda, iz 1929. godine. Zbog toga većina izvora smatra Novi Zeland kreativnim autorom ovog prepoznatljivog deserta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potrebni sastojci
Za koru:
- Bjelanjci
- Sol
- Šećer
- Gustin
- Alkoholni ocat
Za nadjev:
- Vrhnje za šlag
- Ekstrakt vanilije
- Bobičasto voće (npr. jagode, maline, borovnice)
Kako se priprema
Istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Umiješajte gustin i ocat. Rasporedite smjesu na papir za pečenje u oblik kruga s lagano izdignutim rubovima.
Pecite na niskoj temperaturi dok korica ne postane suha izvana, a iznutra mekana. Ohladite, zatim premažite tučenim vrhnjem za šlag i ukrasite bobičastim voćem.
Detaljan recept pronađite ovdje.
(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Index Recepti)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.