SAMO DA NERKO PITA ČOVIĆA, A ČOVIĆ DODIKA.... I BIĆE TO AKOBOGDA OKO 1. LIMBURGA
Video: Jeste li probali ovakvu kajganu? Postala je viralni hit i zovu ju “tornado”

Uvijek vam rado donosimo kulinarske trendove, a nekako su nam najdraže one koje svakodnevno možemo koristiti. Zato vam često donosimo “fore” s jajima, koja su jedna od svakodnevnih namirnica. Radi se o viralnoj kajgani koja je popularno nazvana “tornado jaja”.
Ovaj trend je na TikToku brzo postao popularan zbog impresivnog izgleda kajgane i zanimljive tehnike pripreme. Riječ je o inovativnom načinu pečenja kajgane u obliku tornada, koji se ostvaruje uz pomoć – vjerovali ili ne – kineskih štapića.
Kako pripremiti tornado jaja?
Priprema tornado jaja je jednostavna, ali zahtijeva malo vještine. Evo kako to možete napraviti.
Za početak, zagrijte tavu s malo ulja ili maslaca na srednje jakoj vatri. U međuvremenu, razbijte nekoliko jaja u zdjelu i dobro ih umutite. Kada je tava spremna, ulijte umućena jaja na tavu.
Kada se jaja počnu lagano zapekati na dnu, vrijeme je da pređete na zabavni dio. Uz pomoć kineskih štapića počnite okretati jaja u jednom smjeru, lagano pomičući jaja prema sredini tave. Ovaj kružni pokret uzrokovat će stvaranje tornada od jaja koji se počinje podizati u visinu.
Kako se jaja peku, nastavite ih okretati dok ne postignu željenu gustoću i oblik. Kad su jaja dovoljno pečena, možete ih prebaciti na tanjur i poslužiti. Tornado jaja su jednostavna, ali impresivna, a možete im dodati i začine po želji, poput soli, papra, ili sitno sjeckanog povrća.
Tekstura je mješavina kajgane i omleta
Osim što izgledaju nevjerojatno, tornado jaja daju mekanu i sočnu teksturu koja je nešto između klasične kajgane i omleta. Ova tehnika je odličan način da razveselite obitelj ili prijatelje, a savršeno se uklapa u zabavne doručke ili čak kao brzi obrok u bilo koje doba dana. Dodatno, “tornado” efekt čini jaja zanimljivijima i vizualno privlačnijima, pa tako ovo “obično” jelo mnogima postaje uzbudljivije.
Kada ih pripremate, ključno je da temperatura na tavi bude srednje jaka. Previsoka vatra može prebrzo zapeći jaja, dok preniska neće omogućiti da se formira željeni oblik. Pazite i na konzistenciju – tornado jaja najbolje izgledaju kada se ne prepeku previše. Ostavite ih malo mekšima u sredini i bit će najsočnija. Na kraju, dodajte im svježi peršin, papriku ili čak sir u smjesu za dodatni okus i teksturu, piše Index.hr.
(TIP/Foto: TIK TOK)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.