Za smotanu tortu od malina i pistacija svi će vam tražiti recept

Maline i pistacije dobitna su kombinacija, a tortu napravljenu na ovakav način sigurno još niste probali i zato je sada pravo vrijeme za to.

“Jedna smotana torta od malina i pistacija – da se zasladimo za našu 28. godišnjicu braka”, napisala je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?  Lidija Vulić-Ćurić, koja je i inače poznata po slasticama koje odlično izgledaju, a uz to su i vrlo ukusne.

“Ovo je WOW”, “Torta izgleda top”, Torta fenomenalna”, “Jedna od najljepših koje sam vidjela”, “Prava ste umjetnica”, “Vaše objave i delicije uvijek mame vizualno, a vjerujem da je i okus top jer koji god recept da sam probala od Vas, bilo je savršeno”, “Molim vas recept”, pišu joj svi ispod slike koja je dobila stotine lajkova, a recept Index.hr donosi u nastavku.

Potrebni sastojci

Za tortu će vam trebati:

  • jaja
  • šećer
  • vanilin šećer
  • glatko brašno
  • prašak za pecivo
  • bademovo brašno
  • maslac
  • namaz od pistacija
  • malo zelene boje za kolače
  • smrznute maline 
  • kukuruzni škrob
  • želatina
  • mascarpone
  • vrhnje za šlag
  • kremfix.

Foto:  Lidija Vulić-Ćuri

Kako se priprema

U jednoj posudi otopite maslac i pomiješajte ga s namazom od pistacija, a u drugoj jaja umutite sa šećerima pa dodajte smjesu maslaca i pistacija. Dodajte brašno s praškom za pecivo, bademovo brašno i zelenu boju, dobro pomiješajte, ulijte u pleh za pečenje i pecite oko 12 minuta.

Maline skuhajte pa ih protisnite kroz sito da se odvoje od koštica. Pire od malina pomiješajte sa šećerom, prokuhajte pa dodajte škrob i na kraju namočenu želatinu. Ohladite, a u drugoj zdjeli napravite kremu od mascarponea i ostavite sa strane.

Na biskvit namažite kremu od malina, a zatim kremu od mascarponea i izrežite na tanke šnite. Te šnite zarolajte – prvu rolu stavite okomito na tanjir, a svaku sljedeću rolajte oko nje. Gotovu tortu stegnite kalupom i ostavite da se ohladi te ukrasite po želji, a cijeli recept s tačnim mjerama pronađite ovdje.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Lidija Vulić-Ćurić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.