Strašno! Pa, dosta je bilo, rat je završen prije 30 godina. Haloooo!
Bolji od tiramisua? Recept za prefine kocke s pistacijama i kremastim sirom

Cijeli kolač napravit ćete u svega 20-ak minuta, a najviše vremena provest ćete čekajući da se isti stisne i bude spreman za serviranje.
Tiramisu je prepoznatljiv talijanski desert sastavljen od piškota namočenih u kavu, prekrivenih bogatom kremom na bazi sira mascaropone te ukrašenog kakaom.
Danas vam predlažemo varijaciju tiramisua u kojem glavnu komponentu igraju pistacije i namaz od ovih orašastih plodova.
Cijeli kolač napravit ćete u svega 30-ak minuta, a najviše vremena provest ćete čekajući da se isti stisne i bude spreman za serviranje.
Tiramisu s pistacijama – sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 450 g sira mascarpone
- 250 g vrhnja za šlag
- 200 g kreme od pistacija
- 150 g bijelog šećera
- 100 g pistacija
- 30-ak piškota
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- kakao prah za posipanje
Tiramisu s pistacijama – priprema:
Napravite kremu: pomiješajte mascarpone sir sa šećerom i 150 grama kreme od pistacija. Izmiksajte vrhnje u šlag i ručno umiješajte u dobivenu kremu. Dodajte i polovicu pistacija koje ste prethodno usitnili u prah i sve dobro promiješajte. Stavite u hladnjak da se krema stisne.
Pomiješajte mlijeko i 50 g kreme od pistacija s ekstraktom vanilije. Dobivenu smjesu zagrijte u lončiću na štednjaku. Kada se smjesa zagrije (ali ne i zavrije) umočite u nju piškote – keksi bi nakon umakanja trebali biti mekani, ali ne da se raspadaju.
Poslažite namočene piškote u jednom ravnomjernom sloju na dno pravokutne posude. Preko njih namažite polovicu kreme. Preko kreme ponovo posložite namočene piškote, pa preko njih premažite ostatak kreme.
Na vrh kolača možete dodati kakao u prahu. Stavite kolač u hladnjak i pustite da se stisne u trajanju od otprilike četiri sata, a potom ga narežite i poslužite s ostatkom pistacija, piše punkufer.dnevnik.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.