A joj,papak do papka! Ja konto Becirovicu ti bio drugaciji od nacionalista,mozda jesi dok se nisi prodao globalistima! That's even…
Kolač na metre: To je taj recept koji svi traže, tako dobro paše uz šoljicu kafe

Ako pripremate slavlje za ekipu, ili jednostavno želite napraviti ukusan kolač i pozvati prijateljice na kafu, imamo odličnu ideju.
U zadnje je vrijeme ponovno popularan takozvani kolač na metre, a ovu staru slasticu pretražuje sve više ljudi, kako nam govore internetske tražilice. Ovaj kolač spaja mekani biskvit i finu kremu, a ime je dobio zbog svoje dužine.
U nastavku možete pronaći recept.
Kolač na metre – sastojci:
za biskvit:
- 260 g šećera
- 4 žumanjka
- 4 bjelanjka
- 1 dl vode
- 1 prašak za pecivo
- 260 g brašna
- 2 žlice kakaa
za kremu:
- 3 žlice šećera
- 150 g maslaca
- 4 dl mlijeka
- 1 žličica ekstrakta od banane (ili nekog drugog ekstrakta, poput vanilije)
- 1 puding od vanilije
za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 2 žlice ulja
- 1 žlica vode
Kolač na metre – priprema:
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a zatim im dodajte i žumanjke. Smjesi od jaja dodajte i 260 g šećera i 1 dl vode pa miksajte do pjenaste teksture. Smjesi polako dodajte i ulje uz neprestano miksanje.
Smanjite brzinu miksera pa postepeno dodajte i brašno te jedan paket praška za pecivo.
Pola smjese stavite u duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
U drugi dio smjese dodajte kakao pa sve dobro promiješajte kuhačom. Pa također stavite u poseban duguljasti kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 minuta.
Pripremite kremu. Na vatru stavite 3 dl mlijeka, a u posebnoj zdjelici pomiješajte puding od vanilije sa šećerom pa razmutite u preostalom dl mlijeka.
Kad mlijeko zakuha smanjite vatru i skuhajte puding. U vruću kremu dodajte ekstrakt banane ili neki drugi ekstrakt po želji.
Kremu stavite na hlađenje.
Za to vrijeme izmiksajte 150 g maslaca ili margarina. Mikserom dobro razradite kremu od pudinga pa dodajte maslac ili margarin.
Izrežite biskvite na jednake dijelove – prutiće debljine dva prsta. Svaki dio premažite kremom pa, naizmjenično, slažite žuti pa smeđi prutić tako da ih zalijepite kremom.
Otopite čokoladu, dodajte joj maslac i ulje pa glazurom prelijte kolač.
Ohlađeni kolač režite pod kutom od 45 stepeni, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.