Sada, kada je Zuti predcenik, to nije toliko veliko zlo. Ali, kada ovaj drugi postane predcenik, nahebali smo ga svi…
Torta koja je dobila ime po junakinji iz 1001 noći ne peče se i nema ko ju ne voli

Deserti bez pečenja svima su dragi jer ne zahtijevaju previše truda i pripreme, a toliko su ukusni. Još su nam draže torte bez pečenja, idealne za sve posebne prilike, a ako ste ljubitelji kremastih torti s okusom karamele, onda morate probati ovu Šeherezada tortu.
Torta je ime dobila po junakinji iz Hiljadu i jedne noći, a njezina jednostavnost oborit će vas s nogu. Umjesto kora i biskvita trebat će vam turska verzija petit keksa, koji su punjeni nadjevom od kakaa, puding od karamele i još par sastojaka koje sigurno imate kod kuće, piše Index.hr.
Potrebni sastojci
Rezultat je bogata, kremasta torta za koju će vas svi tražiti recept i komad više, a za pripremu ove torte trebat će vam:
- mlijeko
- puding od karamele
- šećer
- maslac
- turski keksi
- vrhnje za šlag.
Kako je napraviti
Dio mlijeka stavite kuhati, a drugi, manji dio, pomiješajte s pudinzima od karamele i šećerom. Kada mlijeko zavre, maknite ga s vatre i u njega umiješajte smjesu pudinga. Vratite na laganu vatru i miješajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
Puding prekrijte prozirnom folijom i ohladite pa u njega umiješajte omekšali maslac. Promiješajte i kremu podijelite na 4 dijela, a zatim umutite i vrhnje za šlag te ga također podijelite na 4 dijela.
U pleh složite jedan red turskih keksi (kao petit kekse, s čokoladom iznutra), a ako ih nemate, mogu poslužiti i klasični petit keksi. Na kekse stavite sloj kreme od karamele pa sloj šlaga, a zatim ponovno kekse. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Tortu ohladite i ukrasite po želji.
Cijeli recept pronađite ovdje.
(TIP/Foto: Julijana Sabljak/Index Recepti)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.