Jako su sočne i ukusne: Recept za čokoladne kocke s kolom

Bezalkoholni gazirani napitci temelj su američke kulture, a svoje mjesto našli su i u njihovoj gastronomiji. Ovakva pića dodaju se u marinade i glazure za mesna jela, ali i za deserte.

Ovaj recept za čokoladne kocke uključuje kolu, a koja se dodaje u biskvit, ali i preljev. Kola je gazirani slatki napitak s okusom karamele koji nadopunjuje i produbljuje okus čokolade u kolaču, te mu daje dodatnu sočnost.

Čokoladne kocke s kolom – sastojci:

Za kolač:

  • 350 ml kole
  • 350 g šećera
  • 280 g brašna
  • 225 g maslaca
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 50 g nezaslađenog kakaa
  • 2 jaja
  • 1,5 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 400 g šećera u prahu
  • 350 ml kole
  • 115 g maslaca
  • 25 g nezaslađenog kakao praha
  • prstohvat soli

Čokoladne kocke s kolom – priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i/ili obložite ga papirom za pečenje i stavite sa strane. Napravite biskvit: u lončiću zagrijte kolu, maslac i nezaslađeni kakao prah uz često miješanje dok se sastojci ne sljube, a maslac ne rastopi.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Prelijte toplu smjesu na bazi kole i dobro izmiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije. Nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.

Prelijte dobivenu smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice. Pustite da se biskvit ohladi. Napravite glazuru: 350 ml kole zagrijte u loncu i kuhajte je 15-ak minuta na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne reducira i ne zgusne. Potom dodajte maslac i kakao – povežite sastojke žustrim miješanjem u trajanju oko 30 sekundi. Dodajte šećer u prahu i malo soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Premažite dobivenu glazuru preko kolača, narežite ga i poslužite.

(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.