Svaka cast Asmiri kad na to sve stigne,
Napravite vruću čokoladu kao u francuskim kafićima, bolju od svih kupovnih
Iako ovih dana i nije toliko hladno, želja za zimskim klasicima nije nam ništa manja. Tako nismo mogli zaobići vruću čokoladu, ali smo ovaj put odlučili napraviti domaću. Uz sve kupovne pripravke, pomalo smo i zaboravili raditi ovakve delicije od svih sastojaka koji ju zapravo i čine toliko ukusnom – kvalitetne čokolade, vrhnja, mlijeka.
Za francuske vruće čokolade smatra se kako su među najboljima u svijetu, zbog svoje bogate, kremaste teksture i intenzivnog okusa čokolade. Francuzi su poznati po pažnji koju pridaju detaljima u pripremi deserata i napitaka, a njihove se vruće čokolade ističu i po gustoći – često su toliko guste da se mogu jesti žlicom.
Potrebni sastojci
Pripremite sljedećih nekoliko sastojaka.
- mlijeko
- slatko vrhnje
- šećer u prahu
- instant-kafa
- čokolada sa 70% kakaa
Kako pripremiti
Na srednje jakoj vatri u lončiću zagrijte mlijeko, slatko vrhnje, šećer u prahu i instant-kafu. Kuhajte dok se ne pojave mjehurići. Lončić maknite s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte pjenjačom dok se čokolada ne otopi. Vruću čokoladu poslužite toplu, sa šlagom, prenosi Index.hr.
Recept s tačnim mjerama sastojaka nalazi se ovdje.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.