Najbolje prijateljice pire-krompira: Recept za ćufte u umaku od rajčice

Ćufte ili mesne okruglice, kako ih vi zovete? Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od rajčice uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krompira.

Recepata za ćufte ili mesne okruglice ima koliko ima i kućanstava, to dobro znamo. Svako od nas ima neki svoj recept po kojem ih kuha i svake su ćufte odlične na svoj način.

Neki dodaju kruh, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od rajčice

Tako pripremljene ćufte mirišu na djetinjstvo i najfinije su nam poslužene s puno pirea od krompira, iako ih slobodno možete poslužiti i uz kuhanu rižu te tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu.

Ćufte – sastojci:

Za ćufte/okruglice:

  • 500 g mljevenog mesa (po izboru)
  • 75 g riže
  • 1 luk
  • 2 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 50 ml vode
  • sol, papar
  • malo sitno sjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice maslinova ulja

Za umak:

  • 500 ml pasirane rajčice
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 l vode
  • sol, papar

Ćufte – priprema: 

Luk i češnjak nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko dvije minute, dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.

U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.

Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.

U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.

Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.

Poslužite uz pire od krumpira.

    Ako vam umak od rajčice nije baš omiljen, ćufte možete napraviti i na malo drugačiji način, svakako pogledajte i ovaj recept za ćufte u bijelom umaku iz pećnice.

    (TIP/Izvor: Zadovoljna.hr/Foto: Shutterstock)

    Ostavite komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljena        

    NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.