O kakvoj zelenoj tranziciji mašta Lugavić? Pa 80 posto TZ bez CG!!!
Znate li koja je najčešća pogreška kod prženja hrane? I vi ju sigurno radite
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, no s vremena na vrijeme joj ne možemo odoljeti. Prženi krumpirići, pohanci i razna druga jela pržena u vrućem ulju ponekad su baš ono što nam treba i pravi comfort food, no mnogi od nas nerijetko čine velike greške prilikom prženja hrane, koje na kraju utječu i na kvalitetu samog jela.
Nedovoljno zagrijavanje ulja vrlo je česta greška, no osim nje, postoji još jedna stvar koju ste do sada vjerojatno krivo radili a da to niste ni znali. Riječ je o pretrpavanju tave ili friteze u kojoj pržite hranu.
Zašto je to problem?
Kada u tavu ili fritezu odjednom ubacite previše namirnica, temperatura ulja automatski će se sniziti, a toplina će biti neravnomjerno raspoređena, što može značiti da će neke namirnice ostati sirove, dok bi druge mogle vrlo lako zagorjeti.
Sve to možete vrlo lako spriječiti, i to tako da hranu pržite u više tura. U tavu ili fritezu ravnomjerno rasporedite meso ili krumpir u jednom sloju kako bi se što bolje ispržili, a ono što vam ostane pecite u drugoj turi. Možda će vam trebati više vremena, ali će se namirnice bolje ispeći i biti puno ukusnije, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.