Znate li koja je najčešća pogreška kod prženja hrane? I vi ju sigurno radite

Znamo, pržena hrana nije najzdravija, no s vremena na vrijeme joj ne možemo odoljeti. Prženi krumpirići, pohanci i razna druga jela pržena u vrućem ulju ponekad su baš ono što nam treba i pravi comfort food, no mnogi od nas nerijetko čine velike greške prilikom prženja hrane, koje na kraju utječu i na kvalitetu samog jela.

Nedovoljno zagrijavanje ulja vrlo je česta greška, no osim nje, postoji još jedna stvar koju ste do sada vjerojatno krivo radili a da to niste ni znali. Riječ je o pretrpavanju tave ili friteze u kojoj pržite hranu.

Zašto je to problem?

Kada u tavu ili fritezu odjednom ubacite previše namirnica, temperatura ulja automatski će se sniziti, a toplina će biti neravnomjerno raspoređena, što može značiti da će neke namirnice ostati sirove, dok bi druge mogle vrlo lako zagorjeti. 

Sve to možete vrlo lako spriječiti, i to tako da hranu pržite u više tura. U tavu ili fritezu ravnomjerno rasporedite meso ili krumpir u jednom sloju kako bi se što bolje ispržili, a ono što vam ostane pecite u drugoj turi. Možda će vam trebati više vremena, ali će se namirnice bolje ispeći i biti puno ukusnije, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)