Jelo s jajima koje se smatra luksuznim doručkom, a nastalo je kao lijek za mamurluk
Ako su vam dosadili klasični načini pripreme jaja, povremeno se možete počastiti ovim klasikom. Svi ljubitelji jaja, koja slove kao jedan od najzdravijih doručaka, sigurno su čuli za jaja Benedict.
Jaja Benedict su klasično jelo za doručak ili brunch, a jelo se sastoji od poširanih jaja, slanog mesa (kuhane ili dimljene šunke, pršuta ili dimljenog lososa), te engleskog muffina, a sve je prekriveno hollandaise umakom.
Kako je jelo nastalo
Porijeklo im vodi do New Yorka, a postoji nekoliko priča o tome kako su nastala. Jedna od najpoznatijih je ona iz 1894. godine, povezana s njujorškim restoranom Delmonico’s. Prema priči, gost po imenu Lemuel Benedict u restoran je došao mamuran i naručio je nešto slično današnjem jajetu Benedict – tost s maslacem, poširano jaje, slaninu i hollandaise umak.
Kuhari su vremenom prilagodili jelo, a ubrzo je postalo popularno. Druga pak priča tvrdi da su jaja Benedict zapravo osmišljena po narudžbi bogatog para prezimena LeGrand Benedict, također u Delmonico’s restoranu, kada su tražili nešto novo u jelovniku.
Jaja Benedict imaju brojne varijacije, poput Eggs Florentine koji sadrži špinat umjesto mesa, i Eggs Royale, s dimljenim lososom umjesto šunke. Jelo je popularno diljem svijeta, posebno u restoranima koji nude doručak i brunch, a naručivanje ovog jela smatra se luksuznim izborom za doručak. Jelo čak ima i svoj dan, 16. travnja, koji se obilježava kao Svjetski dan jaja Benedict.
Potrebni sastojci
Za umak pripremite:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- maslac
- jaja
- žumanjak
- vinski ocat ili limunov sok
- kajenski papar
Za jaja pripremite:
- ocat
- jaja
- engleski muffin ili žemlja
- kuhana šunka ili pršut
- Hollandaise umak
- vlasac
Kako se pripremaju
Počnite pripremom umaka, što je i najzahtjevniji korak. Otopite maslac na vatri, pa u blender ubacite jaja, žumanjak i ocat, popaprite i izblendajte. Blendajte i dalje, pa postepeno dolijevajte otopljeni maslac. Blendajte dok umak ne postane gust i kremast.
Poširajte jaja – na način koji vam najviše odgovara. Prema receptu, jaja razbijte i stavite u zasebne posude, a lonac s vodom i octom stavite da zavrije. Kada voda krčka, pjenjačom stvorite vrtlog i ubacite jaja u vodu. Kuhajte nekoliko minuta povremeno miješajući.
Razrežite engleske muffine ili male žemlje po dužini i tostirajte. Na svaki stavite krišku pršuta ili kuhane šunke, pa poširano jaje, posolite pa stavite žlicu hollandaise umaka. Dodajte začine i preklopite.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Shutterstock)
Nakon Zlaje sa posebnom pažnjom i poštovanjem prolazim pored svakog portira, Zlajino zanimanje dok nije postao profesor! On i školski…