MUP TK u saradnji sa drugim policijskim agencijama otkrio počinioce 20 krivičnih djela – lažnih dojava bombi

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su intenzivnim operativnim radom na rasvjetljavanju i identifikaciji počinilaca koji su upućivali lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama/bombama tokom mjeseca oktobra na području Tuzle i Kalesije, a kroz ostvarenu koordiniranu saradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo, a postupajući pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona rasvijetlili i zadokumentovali ukupno 20 krivičnih djela, te identifikovali počinioce istih.

Naime, u saradnji sa Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo identifikovan je maloljetnik iz Sarajeva koji se sumnjiči da je putem e-maila upućivao lažne dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama/bombama u srednjim školama u Tuzli. Protiv ovog maloljetnika, dana 28.10.2024. godine podnesen je Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinio šest krivičnih djela Izazivanje opće opasnosti iz člana 323. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Vezano za događaj od 22.10.2024. godine – lažna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi/bombi u Policijsku stanicu i školu u Kalesiji, u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom, identifikovan je kao počinilac A.A. (22), koji je lišen slobode i uz Izvještaj predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Nadalje, identifikovane su još četiri maloljetne osobe koje su putem telefona lažno dojavljivale navodno postavljene eksplozivne naprave/bombe u srednjim školama u Tuzli, a koje se sumnjiče za počinjenje krivičnog djela Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost iz člana 372. Krivičnog zakona Federacije BiH (radi se o ukupno 13 rasvijetljenih krivičnih djela), te će protiv istih nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podneseni odgovarajući Izvještaj sa pripadajućim dokazima, saopćeno je iz MUP-a TK.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.