Island uveo četverodnevnu radnu sedmicu, a ovo su rezultati koje su objavili

Islandsko gospodarstvo nadmašuje većinu europskih zemalja nakon uvođenja kraćeg radnog tjedna u cijeloj zemlji bez smanjenja plaća, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Islandsko gospodarstvo nadmašuje većinu europskih zemalja nakon uvođenja kraćeg radnog tjedna u cijeloj zemlji bez smanjenja plaća, prenosi Dnevnik.hr.

Između 2020. i 2022. godine 51% radnika u zemlji prihvatilo je ponudu da radi kraće, uključujući četverodnevni radni tjedan, otkrila su dva think tanka, dodavši da ih je danas vjerojatno još i više, piše CNN.

Prošle je godine Island zabilježio brži gospodarski rast od većine europskih zemalja, a njegova stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Europi, istaknuli su Institut za autonomiju u Ujedinjenom Kraljevstvu i islandsko Udruženje za održivost i demokraciju (Alda).

“Ova studija pokazuje stvarnu priču o uspjehu: kraće radno vrijeme postalo je široko rasprostranjeno na Islandu… a gospodarstvo je snažno prema nizu pokazatelja”, rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

Dva ranije istraživanja

U dva velika istraživanja između 2015. i 2019. zaposlenici javnog sektora na Islandu radili su 35-36 sati tjedno, bez smanjenja plaće. Mnogi su sudionici prethodno radili 40 sati tjedno.

Ispitivanja su uključivala 2500 ljudi, više od 1% islandske radne populacije u to vrijeme, i bila su usmjerena na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Istraživači su otkrili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala na većini radnih mjesta.

Dramatično se poboljšalo i zdravlje zaposlenika te njihovo zadovoljstvo. Smanjio se pak percipirani stres, a povećala ravnoteža između poslovnog i privatnog života.

Nakon objavljenih rezultata, islandski sindikati pregovarali su o smanjenju radnog vremena za desetke tisuća svojih članova diljem zemlje.

Gospodarska vitalnost

U 2023. godini islandsko gospodarstvo poraslo je za 5%, čime je ostvarilo drugu po veličini stopu rasta među bogatim europskim gospodarstvima.

To je puno više od prosječne stope rasta zemlje od gotovo 2% u desetljeću između 2006. i 2015. godine.

Međutim, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u srpnju predvidio znatno sporiji rast Islanda ove i sljedeće godine: “Očekuje se pad rasta u 2024. zbog nastavka ublažavanja domaće potražnje i usporavanja rasta potrošnje u turizmu”.

Niska stopa nezaposlenosti na Islandu je snažan pokazatelj vitalnosti gospodarstva, istaknuli su iz Autonomy Institute i Alda.

Diljem svijeta proveden je niz eksperimenata s četverodnevnim radnim tjednom. To uključuje uspješan pokušaj 2022. u 33 tvrtke, od kojih se većina nalazi u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

(TIP/Izvor: N1/Foto Ilustracija/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.