UKC Tuzla: Obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara na Klinici za neurologiju UKC Tuzla održana je konferencija za novinare. Cilj organizatora je bio javnosti predočiti važnost blagovremenog prepoznavanja simptoma i brze reakcije kod pojave prvih znakova moždanog udara.

Prema riječima prof. dr. Aide Šehanović, načelnice Klinike za neurologiju, moždani udar predstavlja jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema u našoj zemlji sa incidencom da od 4 odrasle osobe, od 25 godina života, jedna doživi moždani udar. Prema riječima načelnice, na godišnjem nivou u Klinici za neurologiju broj hospializiranih pacijenata iznosi 1400, od čega 890 bude hospitalizirano zbog ishemijskog moždanog udara. Prema statističkim podacima ove klinike od januara do septembra 2024. godine hospitalizirano je 1100 pacijenata, od čega je zbog moždanog udara na hospitalizaciji bilo 550 pacijenata.

Prof. dr. Dževdet Smajlović, prisutnim novinarima je istakao značaj prevencije moždanog udara pojašnjavajući da moždani udar nastaje naglo kao neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije. Prema njegovim riječima, poremećaj cirkulacije dovodi do nedovoljnog snadbijevanja određenih dijelova mozga kiseonikom i hranjivim materijama, zbog čega dolazi do oštećenja i odumiranja nervnih stanica u dijelovima mozga koje snadbijeva oštećena krvna žila što za posljedicu ima oštećenje onih funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Profesor Smajlović je istakao i da se simptomi razvijaju naglo, a da moždani udar nastaje iz dva razloga, a to su zbog začepljenja arterije čime je onemogućen protok krvi kroz arteriju i to je ishemijski moždani udar ili zbog puknuća krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo, odnosno hemoragijskog moždanog udara.

O simptomima moždanog udara i kako ga prepoznati govorila je doc. dr. Zejneba Pašić, šef Jedinice za liječenje moždanog udara. U svom obraćanju ona je također naglasila da je prevencija najbolji lijek za moždani udar, ali ako već dođe do njega onda se ispoljava simptomima glavobolje, utrnulosti, slabosti ili oduzetosti, poremećajem govora, gubitkom vida u jednom oku ili polovini vidnog polja, te gubitkom ravnoteže i vrtoglavicom. Prema njenim riječima, ovi simptomi nastaju naglo i karakterišu se kao udar groma i vrlo je važno da pacijenti odma po pojavi navedenih simptoma se jave u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Profesorica dr. Mirjana Vidović, šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti naglasila je da se treba težiti ka uspostavljanju strategije prevencije i liječenja moždanog udara, kao i rehabilitacije nakon njega. Kako je istakla, smrtnost uzrokovana moždanim udarom je smanjena, ali vrlo je važno posebnu pažnju usmjeriti na uspostavljanje programa prevencije.

Zaposlenici Klinike za neurologiju, uz podršku menadžmenta UKC Tuzla, na dan obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara, u utorak, 29.10. 2024. godine u vremenskom periodu od 12 do 15 sati, u Bingo City Centru Tuzla, razgovarat će i educirat stanovništo, te ukazati na vrlo visoku stopu moždanog udara, kao i na potrebnu prevenciju i načine kako osigurati bolju zdravstvenu zaštitu i podršku za preživjele.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.