Foto: Robot na hirurgiji UKC Tuzla: Prezentacija sistema za asistiranu robotsku hirurgiju

Hirurzi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla imali su priliku upoznati se sa hiruškim robotom. Ovaj napredni robotski sistem hirurzima je pružio uvid u prednosti robotski potpomognutog hirurškog izvođenja minimalno invazivnih zahvata.

Prema riječima načelnika Klinike za hirurgiju UKC Tuzla, doc. dr. Zlatana Mehmedovića, u periodu od 21. do 25. oktobra, na ovoj klinici instaliran je robotski sistem Versius koji se koristi za minimalno invazivne operacije u domenu abdominalne hirurgije, urologije, torakalne hirurgije i ginekologije, te su ljekari ove četiri klinike imali priliku za edukaciju i usavršavanje, ali i upoznavanje sa tehnikama koje će oblikovati budućnost hirurgije. “Robotska hirurgija predstavlja korak naprijed u odnosu na minimalno invazivnu hirurgiju u smislu da omogućava preciznije hiruške intervencije, manju mogućnost za postoperativne komplikacije, kao i brži oporavak pacijenata. Nadamo se da ćemo i na UKC Tuzla u skorije vrijeme nabaviti sličan robotski sistem koji će doprinijeti unapređenju hiruških procedura koje izvodimo iz ražličitih hiruških grana”, rekao je doc. dr. Mehmedović.

Prezentirani robotski sistem pruža mogućnost 3D vizualizacije velike brzine što hirurzima omogućava izvrsnu orijentaciju na operativnom mjestu. Osim toga, ovaj robotski sistem uključuje opremu za snimanje hirurških videozapisa. Prilikom izvođenja procedure hirurg upravlja robotskom rukom putem konzole, osiguravajući precizno izvršenje postupka. Pored toga, prednosti su prvenstveno maksimalna nježnost, preciznost, ušteda vremena i sigurnost. Robotske ruke s hirurškim instrumentima mogu u tijelu pacijenta doseći čak i tamo gdje bi hirurg imao poteškoća s pristupom što rezultira mnogo manjim oštećenjem okolnih tkiva.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.